News

Alertă CERT-RO! Hackerii folosesc identitatea vizuală a unor bănci pentru a sustrage datele clienților

Avertisment sever al specialiștilor de la CERT-RO. Hackerii se folosesc de identitatea vizuală a unor bănci pentru a obține date de la clienți.
02.08.2021 | 18:06
Alerta CERTRO Hackerii folosesc identitatea vizuala a unor banci pentru a sustrage datele clientilor
ADVERTISEMENT

Hackerii din România caută noi soluții de a sustrage sume de bani prin intermediului online-ului. Specialiștii de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au emis o nouă informare către cetățeni.

Astfel, se pare că, mai nou, infractorii din spațiul virtual se folosesc de imaginea băncilor pentru a-și convinge victimele să-și ofere datele bancare.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai invocate motive de către hackeri se numără ”necesitatea actualizării datelor” sau ”verificarea suplimentară”, avertizează cei de la CERT-RO.

Hackerii folosesc identitatea vizuală a unor bănci pentru a sustrage datele clienților. Alertă emisă de CERT-RO

Potrivit datelor furnizate de CERT-RO, atacatorii cibernetici se folosesc de identitatea vizuală a băncilor în încercarea de a păcăli cât mai mulți clienți onești.

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceștia copiază elementele de brand pentru a crea pagini de phishing, de obicei pe site-uri compromise, pe care ulterior le folosesc în astfel de email-uri-capcană, create pentru a determina potențiala victimă să-și introducă datele bancare.

Motivele utilizate frecvent de infractorii cibernetici pentru a convinge utilizatorii să-și introducă datele fac referire de obicei la necesitatea actualizării acestor date, ori verificarea lor suplimentară.

ADVERTISEMENT
Alertă CERT-RO! Hackerii folosesc identitatea vizuală a unor bănci pentru a sustrage datele clienților. Sursa foto: Facebook

Specialiștii ne reamintesc faptul că banca la care suntem clienți nu va face astfel de solicitări pe mail. Ei ne recomandă ca atunci când intrăm la bănuieli după primirea unor astfel de mailuri să contactăm de urgență banca la care suntem clienți.

Alertă CERT-RO! Hackerii folosesc identitatea vizuală a unor bănci pentru a sustrage datele clienților. Sursa foto: Facebook

Ce ne recomandă specialiștii CERT-RO când ne confruntăm cu astfel de situații

Specialiștii CERT-RO recomandă utilizatorilor de Internet să verifice întotdeauna adresa reală a expeditorului, dar mai ales adresa site-ului pe care urmează să fie introduse, să se asigure că este vorba despre pe site-ul oficial şi că solicitarea primită este una legitimă.

ADVERTISEMENT

CERT-RO, la a doua alertă în ultima lună

Avertismentul celor de la CERT-RO emis luni, 2 august, vine la nicio lună după o altă alertă emisă de specialiști la mijlocul lunii iulie.

Pe 15 iulie, cei de la CERT-RO au emis un avertisment sever asupra răspândirii unui malware periculos, tot prin e-mail.

Clienții băncilor din țară primeau un mesaj referitor la efectuarea unei plăți din contul lor bancar și un atașament care, era accesat, copia datele bancare introduse de utilizator.

În momentul în care îl deschidea, utilizatorul avea senzația că i-au fost sustrași bani din cont și erau mari șanse să acționeze pripit, accesând acel atașament din mail, care ducea automat la instalarea unei variante de malware.

ADVERTISEMENT