News

ALERTĂ! Ciclonul din Grecia traversează România! Ce spun meterologii

12.07.2019 | 15:42
ALERTA Ciclonul din Grecia traverseaza Romania Ce spun meterologii

Ciclonul din Grecia traversează România! Acesta este anunțul pe care l-au făcut cei de la Administrația Națională de Meteorologie. Reprezentanții ANM spun că acesta va afecta și țara noastră, dar într-o foarte mică măsură. Vă reamintim că de sâmbătă, în România, se va strica vremea. Ploile vor ajunge în averse, duminică, și la București, iar țara va fi influențată de formațiuni venite din vestul Europei și Marea Adriatică. Situația din Grecia nu se va repeta la noi, dă asigurări Dinu Mărășoiu, meteorolog la ANM.

Ciclonul din Grecia traversează România!

„Acel ciclon care a afectat o parte din teritoriul Greciei a avansat mult și a slăbit în intensitate astfel că azi, din fericire, Grecia nu are nici un fel de cod iar situația în țara noastră este dictată și de situația centrilor barici la nivel european, respectiv un front de aer rece care va ajunge chiar în cursul zilei de azi până în sud-estul Germaniei.

În consecință, acolo s-a emis pentru câteva landuri cod portocaliu legat mai ales de vitezele vântului de peste 75 de km pe oră și acest front va avansa ușor ușor către țara noastră afectând mai întâi nord-vestul țării cel mai probabil mâine după amiază”, a spus Dinu Mărășoiu, pentru Libertatea. Curenții care se vor forma vor ajunge la noi duminică. „În Marea Adriatică se poate genera o nouă formațiune depresionară, să nu-i spunem chiar ciclon, ca să nu speriem lumea, dar care se va remarca pe partea vestică sud-vestică extremă a Peninsulei Balcanice, duminică mai precis, până ce se formează și ca urmare traiectoria lui se poate apropia de Bulgaria și poate să influențeze și țara noastră.

Ciclonul din Grecia traversează România! Ciclon
Ciclonul a făcut ravagii în Grecia. Sursa foto – facebook

Ce spun meterologii

Deci va fi o situație tipică de instabilitate de vară duminică mai ales în majoritatea regiunilor ceea ce înseamnă averse izolat chiar și cu cu caracter torențial, descărcări electrice, de asemenea căderi de grindină și cantități de apă care prin cumulare pot să ajungă să depășească 25 de litri pe metrul pătrat”, a mai spus meteorologul. Dinu Mărășoiu a precizat însă că temperaturile vor fi unele mai scăzute pentru normalul acestei perioade.

„Sub aspect termic vorbim deja astăzi de o încălzire a vremii și destul de puține ploi, astfel că vom ajunge la 30 de grade în sudul Olteniei și 27 de grade în București, ploi foarte puține până sâmbătă la prânz iar duminică vom remarca o scădere a temperaturilor adică din nou vremea răcoroasă cu care ne și obișnuisem zilele trecute ceea ce înseamnă că în țară nu vom mai depăși 26-27 de grade iar la București și aici va fi o scădere a temperaturii maxime spre 24-25 de grade pentru că așteptăm ca duminică să plouă și în Capitală toto cu averse, în intervale de instabilitate. N-are cum să fie un ciclon asemănător celui din Grecia, pentru că Grecia este cu coastele sale pe bazinul estic mediteraneean, deci acolo se combină multe influențe, dar instabilitatea atmosferică și un front rece poate să apară dar este o situație normală pe care am avut-o cel puțin în vara asta destul de des” , a mai spus acesta