News

Alertă climatică: 115 oameni, uciși zilnic de fenomenele meteo extreme. Care au fost cele mai mari dezastre din ultimii 50 de ani

Milioane de oameni au murit în ultimele decenii, din cauza fenomenelor meteo extreme, iar pagubele materiale sunt și ele însemnate.
02.09.2021 | 17:37
Alerta climatica 115 oameni ucisi zilnic de fenomenele meteo extreme Care au fost cele mai mari dezastre din ultimii 50 de ani
ADVERTISEMENT

Un nou raport ONU arată că situația planetei este din ce în ce mai gravă, iar lucrurile nu par să se schimbe în bine nici în viitor.

Dezastrele cauzate de vremea extremă sunt din ce în ce mai frecvente. Raportul ONU arată că acestea apar de 4-5 ori mai des decât se întâmpla acum 50 de ani.

ADVERTISEMENT

Evenimentele distructive, cum ar fi furtunile, inundațiile și seceta sunt atât de puternice încât creează de șapte ori mai multe pagube materiale.

Cifrele cele mai negre, ale decedaților, arată însă din ce în ce mai rău, iar situația are șanse să se agraveze în anii și deceniile următoare.

ADVERTISEMENT

În anii ’70 și ’80, în jur de 170 de oameni erau uciși zilnic de fenomenele meteo extreme desfășurate la nivel mondial. Cifrele au scăzut simțitor, până la 40 de decese pe zi în perioada 2010.

În medie, însă, 115 oameni au fost și sunt uciși de fenomenele meteo extreme în fiecare zi. De-a lungul ultimelor 50 de ani, au murit peste 2 milioane de persoane, iar pagubele materiale se ridică la 3,64 trilioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Raportul vine pe fondul inundațiilor și incendiilor catastrofale din Europa, dar și în urma uraganului Ida, și a incendiilor din Statele Unite.

”Numărul de extreme climatice este în creștere, iar aceste fenomene meteo vor deveni mai frecvente și mai severe în multe zone din lume, pe fondul încălzirii globale”, a declarat Petteri Taalas, secretar general al Organizației Meteorologice Mondiale.

ADVERTISEMENT

”Asta înseamnă că vor fi mai multe valuri caniculare, mai multe episoade de secetă și mai multe incendii de vegetație, precum cele observate recent în Europa și în America de Nord”, mai adaugă acesta.

Conform lui Taalas, ”avem mai mulți vapori de apă în atmosferă, iar asta exacerbează cantitățile de precipitații și crește riscul de inundații catastrofale. Încălzirea oceanelor a afectat frecvența și aria de desfășurare a celor mai intense furtuni tropicale.”

Din fericire, ne descurcăm mai bine la salvarea vieților față de acum câteva decenii, datorită sistemelor de avertizare și metodelor de management ale dezastrelor, cu toate că țările în curs de dezvoltare nu beneficiază de astfel de ajutoare.

Pe de altă parte, pe măsură ce numărul deceselor scade, cel al pagubelor materiale crește. Pierderile economice cauzate de dezastre sunt într-o continuă creștere.

În anii 1970, au fost înregistrate aproximativ 711 dezastre majore în fiecare an, însă cifra a explodat până la 3.536 incidente anual, în anii 2000.

În total, în ultimii 50 de ani, au decedat mai bine de 2 milioane de oameni, iar cei mai mulți și-au găsit sfârșitul în anii 1980 – 667.000.

Peste 90% dintre aceste decese au avut loc în țările în curs de dezvoltare, în vreme ce aproximativ 60% din pagubele economice s-au produs în statele mai bogate.

Distrugerile masive sunt cauzate de faptul că din ce în ce mai mulți oameni trăiesc în zone periculoase. Unii aleg să se mute în zone de risc, în vreme ce zonele în care trăiau anumite persoane devin periculoase odată cu schimbările climatice.

Care au fost cele mai mari dezastre din ultimii 50 de ani

Seceta din Etiopia, din 1983, a fost cel mai sever fenomen de acest fel, a ucis 300.000 de oameni, cu toate că unele estimări arată o cifră de 500.000 de victime. Tot 300.000 au murit și în timpul ciclonului Bhola din 1970, din Bangladesh.

Peste 225.000 de persoane au murit sau au dispărut în 2004, în urma cutremurului devastator urmat de tsunami, în Indonezia.

Seceta din Sudan, din 1983, a omorât 150.000 de oameni, iar ciclonul Gorky, din 1991, a mai luat 138.866 de vieți în 1991.

Ciclonul Nargis ce a lovit Myanmar în 2008 a luat alte 138.366 de vieți, iar secetele din Etiopia (1973) și Mozambic (1981) au ucis câte 100.000 de oameni.

55.736 de persoane au murit în Rusia, în 2010, din cauza valurilor de caniculă.

Pe de altă parte, în ceea ce privește pierderile economice, cel mai dezastruos a fost uraganul Katrina, care i-a costat pe americani 163,61 de miliarde de dolari, arată dailymail.co.uk.

De altfel, primele șase cele mai costisitoare incidente sunt uragane din SUA. Abia pe locul șapte apar inundațiile din China, care au costat statul 47 de miliarde de dolari.

Inundațiile din Coreea de Nord, din 1995, apar în acest top al costurilor cauzate de dezastre. Pagubele au fost de nu mai puțin de 25,17 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT