News

Alertă cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic emisă de ANM. Toată țara intră sub avertizare

Sfârșitul de săptămână vine cu vreme rea în toată țara. ANM a emis o alertă cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic pentru zilele de sâmbătă și duminică.
10.03.2023 | 10:37
Alerta cod galben de ninsori viscol si vant puternic emisa de ANM Toata tara intra sub avertizare
Toată România, sub cod galben de vreme severă. ANM anunță ninsori, viscol și vânt puternic. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După mai multe zile cu maxime care au trecut de 19 – 20 de grade Celsius, vremea se va strica radical în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță un episod cu fenomene specifice sezonului rece.

Toată România, sub cod galben de vreme severă. ANM anunță ninsori, viscol și vânt puternic

Meteorologii spun că iarna va reveni pentru câteva zile în țara noastră. De sâmbătă dimineața, de la ora 8.00, până duminică după-amiaza, la ora 15.00, toată România va intra sub cod galben de intensificări ale vântului, ninsori și viscol la munte.

ADVERTISEMENT

ANM anunță că vremea se va strica în toate regiunile. Vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50..65 km/h și izolat peste 70 km/h. Lapoviță și ninsoare nu va fi doar la munte.

Administrația Națională de Meteorologie spune că și în Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zona deluroasă a Crișanei, mai ales seara și în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 martie), vor fi precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare).

ADVERTISEMENT

Cea mai cruntă vreme va fi la munte. În zonele înalte se așteaptă rafale de 70…80 km/h, iar pe creste vor depăși 90….110 km/h. Din cauza răcirii, aici vor predomina ninsorile și va fi viscol puternic.

Cod galben ANM
Cod galben ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

ANM a emis și un cod galben de ploi abundente

Până la episodul de iarnă din weekend, mai multe județe se află sub alertă cod galben de ploi abundente. Începând de vineri, ora 12:00, până sâmbătă, 11 martie, ora 08:00, zone din centrul și sud-vestul țării se află sub cod galben de ploi însemnate cantitativ.

ADVERTISEMENT

”În vestul Carpaților Meridionali vor fi ploi, mai ales sub formă de aversă, ce vor favoriza topirea stratului de zăpadă. Se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp, iar pe arii restrânse se vor semnala descărcări electrice. La altitudini de peste 1800 m, precipitațiile vor fi mixte”, au transmis meteorologii.

Vremea se răcește și în București. Prognoza specială a ANM

Conform prognozei speciale emise de ANM pentru Capitală, și aici vremea se va schimba în weekend. Vineri, vremea va fi deosebit de caldă, cu o temperatură maximă de 18…20 de grade și o minimă de 7…9 grade. Cerul va avea înnorări și îndeosebi spre seară și noaptea vor fi intervale cu averse și posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat.

ADVERTISEMENT

Și sâmbătă, vremea se va menține deosebit de caldă, maxima urmând a fi de 17…19 grade, dar vântul va avea intensificări temporare cu rafale în general de 50…55 km/h și mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări și probabilitate de ploaie ridicată. În noaptea de sâmbătă spre duminică, cerul va fi variabil, iar minima în scădere față de intervalul anterior, va fi de 1…3 grade.

Abia de duminică, 12 martie, vremea se va răci, iar valorile termice se vor apropia de normele perioadei, maxima va fi de 11…12 grade. Cerul va fi variabil și vântul va sufla slab și moderat, mai anunță ANM.

ADVERTISEMENT