News

Alertă cod portocaliu de la ANM! Vijelii și vânt puternic în 11 județe 

12.05.2020 | 10:13
Alerta cod portocaliu de la ANM Vijelii si vant puternic in 11 judete
ADVERTISEMENT

O alertă meteo de cod portocaliu a fost emisă marți dimineață de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Aceasta vizează 11 județe din estul țării, acolo unde se așteaptă fenomene periculoase.

Alertă cod portocaliu de la ANM! Vijelii și vânt puternic în 11 județe

Meteorologii ANM au emis, pe site-ul oficial al instituției, o avertizare cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului și vijelii, valabilă în 11 județe, până seara la ora 20:00.

ADVERTISEMENT

Avertizarea va intra în vigoare la ora 11:00 și va fi valabilă până la ora 20:00, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Dobrogei și nord-estul Munteniei.

Se vor semnala intensificări puternice ale vântului, vijelii în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila și Tulcea.

ADVERTISEMENT

Conform atenționării, în intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Dobrogei și nord-estul Munteniei vor fi intensificări puternice ale vântului, cu viteze la rafală în general, cuprinse între 80 și 100 km/h și vijelii.

În vigoare este și un cod galben de vânt și instabilitate în aproape toată țara

În paralel cu codul portocaliu, cei de la ANM au au emis luni și o atenționare cod galben de furtuni și vânt puternic, valabilă marți, în aproape toată țara.

ADVERTISEMENT

La ora 9, a intrat în vigoare și un cod galben de vânt şi instabilitate. Este valabil până diseară la ora 23.00 şi anunţă intensificări ale vântului, cu viteze de 55…65 KM/h în centru şi pe partea sud-vestica şi de peste 100 Km/h zonele montane înalte.

La deal, la munte şi în centru vor fi averse, ce vor lăsa 25 de litri de apă pe metru pătrat. Spre seară vântul prinde putere şi în est şi în sud-est, pe aici va atinge 75 Km/h, apar vijelii; vor fi şi ploi torenţiale.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, în Oltenia și Transilvania, precum și în vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în zona Municipiul București) vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală cuprinse, în general, între 55 și 65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h.

ADVERTISEMENT