News

Alertă cod portocaliu în 6 județe. Sunt așteptate viituri în mai multe bazine hidrografice

29.06.2020 | 20:11
Alerta cod portocaliu in 6 judete Sunt asteptate viituri in mai multe bazine hidrografice
ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis în urmă cu puțin timp noi avertizări Cod portocaliu de inundații, fiind vizate 6 bazine hidrografice din țara noastră. Avertizarea este valabilă până la miezul nopții și are în vedere râuri din Moldova, Transilvania și Oltenia.

Mai exact, este vorba de 6 județe care se află sub avertizare cod portocaliu,în aceste zone fiind așteptate torenți, pâraie, viituri rapide, creșteri rapide de debite și niveluri, dar și posibile depășiri ale cotelor de inundație.

ADVERTISEMENT

Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Someşul Cald – afluenţii aferenţi sectorului aval de Acumularea Fântânele, Someşul Rece, Someşul Mic – afluenţii aferenţi sectorului aval de Acumularea Gilău – amonte S.H. Cluj – Napoca (judeţul Cluj), Jiul de Vest.

Cod portocaliu de inundații. Județele afectate

Pe lângă râurile și afluenții amintiți anterior, mai sunt sub avertizare cod portocaliu și râul Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele Hunedoara şi Gorj), Moldova – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Râşca şi Bistriţa – afluenţii aferenţi sectorului aval de Acumularea Izvorul Muntelui – amonte S.H. Frunzeni (judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ).

ADVERTISEMENT

În plus, INHGA avertizează că aceste fenomene hidrologice periculoase se pot produce și în alte zone ale țării noastre. În această situație se află unele râuri din bazinele superioare, cum ar fi: Căpuş, Neamţ (afluent al râului Moldova) şi Cracău (afluent al râului Bistriţa).

Totodată, până la ora 00:00 vor fi în vigoare și o serie de avertizări Cod galben de inundații, în acest sens fiind luate în calcul cotele de atenție care ar putea fi depășite. Râurile vizate de avertizare sunt Mureș, Târnava Mare, Buzău, Bâsca Chiojdului şi Nişcov, dar și mai mulți afluenți ai acestora.

ADVERTISEMENT

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu Râmnicu Sărat, Prut – afluenții aval S.H. Oancea,  județul Galați.

Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul superior al râului Lozova”, anunță INGHA.

ADVERTISEMENT

De asemenea, hidrologii atenționează asupra faptului că prognoza va fi actualizată în funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice care vor avea loc pe teritoriul țării noastre în următoarele ore.

 

ADVERTISEMENT