News

Alerta COVID-19 pentru luna august. Prima măsură luată de autoritățile din România în așteptarea valului 6

România este în pragul unui nou val COVID iar specialiștii așteaptă o explozie a îmbolnăvirilor în luna august. Autoritățile se pregătesc de ce e mai rău și au trecut la primele măsuri.
09.07.2022 | 15:10
Alerta COVID19 pentru luna august Prima masura luata de autoritatile din Romania in asteptarea valului 6
Aitoritățile așteaptă un val de îmbolnăviri în luna august, în România / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După o perioadă de acalmie din punct de vedere al măsurilor anti-COVID, lucrurile se vor schimba din perioada imediat următoare.

Alexandru Rafila crede că vom avea peste 10.000 de cazuri noi pe zi, în luna august

Incidența cazurilor noi s-a dublat în decurs de o săptămână, iar autoritățile se așteaptă la ce e mai rău. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, estimează că vom avea din nou 10.000 de cazuri noi pe zi și că se așteaptă ca vârful să fie în cea de-a doua jumătate a lunii august.

ADVERTISEMENT

În contextul unui număr de aproape 8.000 de cazuri raportate într-o singură săptămână, autoritățile au anunțat care va fi prima măsură: Ministerul Sănătății va reveni la raportul zilnic a evoluției cazurilor de COVID.

La începutul acestei veri, autoritățile renunțaseră la raportarea zilnică, optând pentru cea săptămânală, însă lucrurile se vor schimba chiar de săptămâna viitoare. Mai exact, luni va fi prezentat buletinul COVID săptămânal, iar de marți se va reveni la raportarea zilnică.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent raport al MS, cel din intervalul 27 iunie – 3 iulie, indică 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, la nivel național. 1.300 dintre acestea sunt pacienți reinfectați.

Se revine la masca obligatorie

Pregătiri au loc și la nivel local. Mai multe unități medicale din țară au început să extindă secțiile COVID, iar autoritățile recomandă purtarea măștii de protecție în spații închise.

ADVERTISEMENT

La Spitalul Județean de Urgență Slatina, masca redevine obligatorie de luni, 11 iulie, printr-o decizie a managementului unității, pe baza creșterii numărului de cazuri din județul Olt. Aici există localități care se apropie de o rată de incidență de 1,50.

În București, secțiile speciale pentru bolnavii de COVID sunt pline iar medicii iau în calcul redimensionarea acestora. Probleme sunt și la spitalele de copii, care au devenit neîncăpătoare.

ADVERTISEMENT

Probleme la spitalele de copii

Astfel, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, toate cele 30 de paturi destinate bolnavilor de COVID sunt ocupate, iar instituția se află în situația de a nu mai putea primi cazuri noi.

De asemenea, în Timișoara, 6 minori au fost internați cu simptome de COVID în ultimele 48 de ore, dintre care doi sunt sugari. Starea lor este, din fericire, una bună.

Conform specialiștilor noua variantă Omicron B.A.5 dă simptome moderate, însă afectează copii cu vârste extrem de fragede.

ADVERTISEMENT
Tags: