News

Alerta cu bombă din Sibiu s-a dovedit a fi una falsă. Apelantul este căutat de poliție. Update

O nouă alertă falsă cu bombă a avut loc în țară. S-a întâmplat luni după-amiază, în Sibiu. Un bărbat a sunat la 112 și a avertizat prezența unui explozibil pe o stradă din centrul orașului. 
17.01.2022 | 23:00
Alerta cu bomba din Sibiu sa dovedit a fi una falsa Apelantul este cautat de politie Update
ADVERTISEMENT
17-01-2022
21:06

Alerta cu bombă a fost una falsă

După mai multe cercetări, oamenii legii au ajuns la concluzia că alerta cu bombă este una fictivă. Acum, poliția încearcă să dea de urmele făptașului pentru a-l sancționa.

”Forțele dislocate în teren și-au încheiat misiunea, apelul telefonic nu s-a confirmat. La misiune au participat și forte ale SRI Sibiu, IJJ Sibiu, ISU Sibiu si Centrul Chinologic Sibiu. În continuare sunt efectuate verificări pentru identificarea și sancționarea apelantului”, a informat IPJ Sibiu.

Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu a trimis la fața locului mai multe forțe de ordine pentru a verifica zona, inclusiv un câine de detectare a explozibililor.

Concret, este vorba despre strada 9 Mai din oraș. Autoritățile au împânzit tot perimetrul și interzic accesul oamenilor până nu se va stabiliza situația, transmite presa locală Turnul Sfatului.

ADVERTISEMENT

Circulația în zonă este blocată

”Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu a dislocat de urgentă la fața locului mai multe echipaje din sistemul de ordine și siguranță publică și poliție rutieră, în vederea asigurării perimetrului zonei, evaluării riscurilor și luării tuturor măsurilor pentru protejarea populației”, potrivit declarației Lucianei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

Alte alerte cu bombă în țară, făcute de curând. S-au dovedit false

Nu este exclus ca alerta cu bombă să fie una falsă, așa cum s-a întâmplat și în alte situații. De exemplu, în urmă cu câteva zile, două avertismente de acest tip au avut loc în Timișoara.

ADVERTISEMENT

Prima avertizare a fost anunțată la Liceul Catolic Gerhardinum din Timișoara, iar a doua pentru centrul comercial Iulius Mall.

”La fața locului, au ajuns pirotehniștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, grupa Antitero din cadrul SRI și echipaje ISU Banat, care, în urma verificărilor, au stabilit că este o alarmă falsă.

ADVERTISEMENT

În prezent, se fac verificări, în vederea depistării persoanei care a alertat autoritățile fără un motiv întemeiat și pentru tragerea acesteia la răspundere (…)

Bărbatul în vârstă de 31 de ani, care a sesizat existența unei bombe la un complex comercial din Timișoara, a fost sancționat contravențional cu amendă, în valoare de 4.000 de lei, conform O.U.G 34/2008, privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș, după alerta cu bombă de la Iulius Mall Timișoara.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două zile, a fost anunțată o bombă și la Mall-ul Băneasa din București. Un copil de 15 ani a sunat la 112 și a făcut un apel tot fals.

”În urma unui apel la numarul de urgență 112 a fost sesizată prezența unui dispozitiv artizanal improvizat la un centru comercial din Sectorul 1. La fața locului s-a deplasat echipa pirotehnică a Serviciului Român de Informații și se aplică măsurile de intervenție standard în colaborare cu Poliția Română. Revenim”, transmitea SRI.

De altfel, pe data de 29 decembrie, în Capitală, autoritățile au mai fost sesizate cu privire la o alertă cu bombă existentă în Mall-ul Park Lake. Situația s-a dovedit una fictivă. Un angajat al centrului comercial ar fi făcut apelul fals de supărere că a fost concediat.

”Poliţia Capitalei a fost sesizată printr-un e-mail cu privire la amplasarea unui dispozitiv exploziv într-un centru comercial din sectorul 3 al Capitalei. La faţa locului s-au deplasat de urgenţă poliţiştii secţiei arondate care au procedat la evacuarea persoanelor.

De asemenea, poliţiştii Brigăzii Rutiere sunt în trafic pentru devierea acestuia şi pentru a institui o zonă de siguranţă. În acest moment, poliţişti din cadrul Serviciului Pirotehnic al IGPR, precum şi specialişti ai SRI, au procedat la verificarea zonelor din interior, pentru a identifica presupusul dispozitiv explozibil.

În paralel, se efectuează verificări de către Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanei care a transmis e-mailul.

În funcţie de situaţie, la finalizarea întregii intervenţii vom putea avea o imagine. (…) Aş putea spune că au fost câteva sute de persoane, iar poliţiştii au reuşit să facă faţă şi să le evacueze într-un timp foarte scurt.Până când nu este verificată fiecare încăpere, nu putem încheia activitatea. Specialiştii verifică absolut toate spaţiile”, a precizat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, în timpul intervenției.

ADVERTISEMENT