News

ALERTĂ! Cutremur de 4,1 în Vrancea! Ce spun specialiștii despre următorul seism uriaș din România

30.08.2019 | 10:23
ALERTA Cutremur de 41 in Vrancea Ce spun specialistii despre urmatorul seism urias din Romania

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 s-a înregistrat în Vrancea! Seismul a avit loc vineri dimineață, la ora 10:00. INFP a precizat inițial că acesta a avut 4,3 grade pe scara Richter, dar a revenit asupra informației. Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de II grad(e) Mercalli. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu (42km), Covasna (45km), Slănic-Moldova (52km), Odobești (55km), Târgu Secuiesc (56km).

Cutremur de 4,1 în Vrancea!

Cel mai mare cutremur din acest an, cu magnitudinea de 4,4 grade, s-a produs în 9 ianuarie, în zona Vrancea. Nu este singurul seism important care a avut loc în ultima perioadă în România. Și în urmă cu doar câteva zile țara noastră a mai trecut printr-o alertă de cutremur. Mai exact, pe 26 august, s-a produs un seism cu o magnitudine de 3,6 de grade pe scara Richter, conform Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Mișcarea tectonică a avut loc, de asemenea, în zona seismică Vrancea, cea mai activă din punct de vedere seismic în România. „În ziua de 26/08/2019 la oră 06:08:28 (ora României) s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, un cutremur cu magnitudinea 3.6 pe scară Richter, la adâncimea de 139 km.  Intensitatea cutremurului în zonă epicentrala a fost de I grad(e) Mercalli”, au transmis fizicienii de la INFP

Cutremur de 4,1 în Vrancea! Cutremur
Cutremurul a fost considerat drept unul normal de către specialiști. Sursa foto – facebook

Ce spun specialiștii despre următorul seism uriaș din România

Cutremurele de adâncime (adâncimi mai mari de 100 de kilometri) se produc zi de zi în Vrancea, iar aceste seisme se încadrează în activitatea seismică normală pentru această regiune. Un alt cutremur asemănător a avut loc recent în județul Buzău, cu o magnitudine ceva mai mică, de 3,4 grade pe scara Richter,   pe 22 august 2019. Deocamdată, specialiștii spun că nu trebuie să ne speriem.

În ceea ce privește data la care România va fi lovită de un nou mare cutremur rămâne de referință declarația oferită de Gheorghe Mărmureanu, director onorific la INFP. Acesta spunea că într-adevăr va urma un cutremur mare în ţara noastră, însă nu se poate spune exact când se va produce. „Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a declarat Mărmureanu.

 

Tags: