News

ALERTĂ! Cutremur uriaș în largul Insulelor Kermadec din Oceanul Pacific! Pericol de tsunami în Noua Zeelandă

27.06.2019 | 16:33
ALERTA Cutremur urias in largul Insulelor Kermadec din Oceanul Pacific Pericol de tsunami in Noua Zeelanda

Un cutremur uriaș a avut loc în largul Insulelor Kermadec din Oceanul Pacific! Seismul a fost înregistrat cu o magnitudine de 6,4 și s-a produs la ora 14.04, ora României. Cutremurul a fost confirmat imediat de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite. Deocamdată nu sunt raportate pagube materiale în această regiune afectată frecvent de astfel de mișcări ale plăcilor tectonice.

Cutremur uriaș în largul Insulelor Kermadec din Oceanul Pacific!

Seismul, a cărui magnitudine iniţială a fost estimată la 6,6, s-a produs la 159 de kilometri sud-vest de Insula Raoul și 885 de kilometri de Auckland. Autoritățile din Noua Zeelandă, dar și din Hawaii au emis imediat alertă de tsunami. „Curenţi neobişnuit de puternici şi periculoşi şi valuri imprevizibile sunt aşteptate în apropierea ţărmului”, în urma cutremurului, a avertizat Protecţia Civilă.

Acest lucru înseamnă o ameninţare la adresa activităţilor pe plaje, în porturi, în estuare şi a navigaţiei ambarcaţiunilor mici”, au mai spus autorităților.  Nu este primul seism major care a avut loc în această zonă în luna iunie. Astfel, în urmă cu zece zile, un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter s-a produs tot aici. Atunci nu a existat nici o ameninţare de tsunami pentru Hawaii, pe baza datelor disponibile.

Cutremur uriaș în largul Insulelor Kermadec din Oceanul Pacific! Cutremur
Insulele Kermadec aparțin de Noua Zeelandă. Sursa foto – facebook

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă

Ministerul pentru Apărare Civilă şi Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă din Noua Zeelandă a transmis pe Twitter că nu a existat nicio ameninţare de tsunami pentruaceastă țară în urma acestui cutremur. Vă readucem aminte că la începutul săptămânii s-a produs un cutremur major și în Indonezia, la 200 de kilometri adâncime în Marea Banda. Seismul a avut o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter și a lovit la aproximativ 463 de kilometri nord-est de capitala Timorului de Est, Dili, fiind resimțit totodată și la 321 de kilometri sud de Ambon, dar și pe teritoriul Australiei.

Martorii susțin că seismul a lovit atât de puternic încât mai mulți oameni au făcut atacuri de panică, de îndată ce pământul a început să se zguduie. Mai multe centre de afaceri din Australia au evacuat pe toată lumea de teama unui tsunami, dar în cele din urmă acesta nu s-a mai produs.

 

Tags: