News

Alertă de avalanșă în România. Turiștii care s-au dus în aceste zone trebuie să fie foarte atenți

Meteorologii au transmis avertizări de avalanșă în România. Turiștii care se plimbă pe la munte în această perioadă trebuie să aibă grijă.
24.12.2024 | 08:59
Alerta de avalansa in Romania Turistii care sau dus in aceste zone trebuie sa fie foarte atenti
Meteorologii au emis o avertiyare de avalanşă - sursa: Pixabay
ADVERTISEMENT

Specialiștii în meteorologie anunță că riscul de producere a avalanșelor este ridicat în următoarea perioadă în România. În contextul unei scări de la 1 la 5, riscul ajunge la 3, posibilitatea aparițiilor avalanșelor rămânând activă până miercuri, 25 decembrie, ora 20.00.

Risc de avalanșă la munte

Zonele înalte de la munte, în principiu din Munții Făgăraș și Bucegi, sunt vizate de avertizări. Ninsorile se vor menține abundente, iar vântul va sufla cu putere, rafalele creând riscul apariției avalanșelor.

ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie mai transmite și că, în unele zone, stratul de zăpadă este mare și stabilizat, însă există și zonă mai înalte unde zăpada nu este stabilă, aici existând, de fapt, riscul de avalanșe.

„Peste acesta, stratul de zăpadă relativ ridicat care se va depune, în special în Carpaţii Meridionali, deşi uşor, poate acţiona ca o suprasarcină, favorizând declanşarea unor avalanşe de suprafaţă. Vântul puternic va favoriza formarea unor noi plăci de vânt, mai ales pe versanţii cu orientare sud-vestică. Riscul declanşării va fi amplificat la trecerea schiorilor sau turiştilor, prin ruperea noilor plăci de vânt sau dislocarea stratului puţin rezistent din partea superioară a zăpezii”, a transmis, luni, ANM.

ADVERTISEMENT

În zonele joase ale teritoriului se va depune un nou strat de zăpadă, apărând riscul apariției unor mici avalanșe, însă în zone izolate și mai ales în caz de suprasarcină.

„Riscul declanşării avalanşelor va fi însemnat în zona înaltă, de peste 1800 m, a Munţilor Făgăraş şi Bucegi, iar în rest va fi moderat sau chiar redus”, a mai transmis ANM, care le recomandă turiștilor să aibă grijă pe unde își petrec concediul în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Temperaturi scăzute și vânt de Crăciun

Meteorologii mai susțin că temperaturile vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, apoi se va resimți o mică scădere în termometre, însă nu foarte mare, cât să producă efecte neplăcute.

„În marea majoritate a masivelor se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi ninsori la altitudini de peste 1700 m. Cantităţile de precipitaţii acumulate vor fi de 20-30 l/mp la altitudini mai mici de 1700 m, iar în zonele mai înalte şi de creastă din Carpaţii Meridionali şi de Curbură cantităţile vor fi mai însemnate, de până la 30-50 l/mp. Se va depune strat nou de zăpadă, acesta urmând să înregistreze creşteri de 15-20 cm şi izolat de peste 25-30 cm”, a mai transmis ANM.

ADVERTISEMENT

Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare, iar în zona montană zăpada va fi viscolită la rafale. La altitudinile de sub 2.000 m vântul se va încadra între 60-80 km/h. În zonele înalte vor fi intensificări de până la 90.110 km/oră, mai ales în zona Carpaților Meridionali și de Curbură.

Local și doar uneori va fi prezentă și ceața, mai ales în zonele înalte. Se așteaptă ninsori și în zilele de 26 și 27 decembrie, însă cantitățile nu vor fi mari.

ADVERTISEMENT
Tags: