News

Alertă de furtună electrică de la ANM! Meteorologii au emis și cod portocaliu de ploi torențiale în mai multe județe!

26.08.2019 | 17:22
Alerta de furtuna electrica de la ANM Meteorologii au emis si cod portocaliu de ploi torentiale in mai multe judete

Vremea extremă continuă să-și facă simțită prezența în multe dintre regiunile țării noastre. Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă alertă cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Bihor. Informarea este valabilă până în cursul zilei de luni, 26 august, la orele 17:50, dar specialiștii avertizează că aceasta ar putea fi prelungită, în cazul în care situația persistă.

UPDATE: Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis acum o avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, grindină şi vijelii pentru mai multe localităţi din judeţele Alba, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj. Avertizarea de ploi torențiale este valabilă până la ora 20:00. În zonele respective se vor semnala averse torenţiale care vor depăşi 40 l/mp!

Cod galben de furtună în județul Bihor

Mai concret, în intervalul menționat, vor fi semnalate averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, pe arii restrânse putând apărea chiar și căderi de grindină de mici dimensiuni.

Cod galben de vreme severă imediată în județul Bihor – frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula 25…30 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici. Fenomene meteorologice asteptate: frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula 25…30 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici în Județul Bihor: Oradea, Sânmartin, Oșorhei, Ineu, Copăcel, Cetariu, Săcădat, Paleu”, se arată în informarea transmisă de Direcția pentru Situații de Urgență.

Vremea severă continuă să-și facă simțită prezența. Sursa foto: antena3.ro
Vremea severă continuă să-și facă simțită prezența. Sursa foto: antena3.ro

Alertă de disconfort termic în Oltenia și Muntenia

Totodată, meteorologii au emis o avertizare de averse torențiale și disconfort termic pentru mai multe zone din țară, printre care București, Oltenia și Muntenia.  În aceste regiuni sunt semnalate averse cu caracter torențial, descărcări electrice, dar și intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local în regiunile vestice, sudice şi sud-estice indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 şi 34 de grade în toate zonele de câmpie şi podiş, iar îndeosebi în Oltenia şi Muntenia se vor atinge valori de 35…36 de grade. Îndeosebi dupã-amiaza şi seara, se vor semnala manifestãri de instabilitate atmosfericã (averse torenţiale, vijelii, descãrcãri electrice, grindinã) pe arii restrânse temporar accentuatã, în zonele deluroase şi montane şi pe spaţii mai restrânse în restul teritoriului. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţionalã de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, anunță DSU.