News

Alertă de holeră în România! DSP, atenționare pentru populație

Este alertă de holeră în România! Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a emis o atenționare pentru populație. Măsura, luată după ce bacteria a fost depistată în Republica Moldova.
22.06.2022 | 18:58
Alerta de holera in Romania DSP atentionare pentru populatie
DSP, atenționare pentru populație. Bacteria care produce holeră, depistată în Republica Moldova. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Suceava, județul cel mai tranzitat în ultimele luni din cauza războiului, este în alertă medicală.

DSP, atenționare pentru populația din România. Bacteria care produce holeră, depistată în Republica Moldova

Miercuri, 22 iunie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis o atenționare pentru populație și toate unitățile medicale din județ.

ADVERTISEMENT

Măsura a fost luată după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

Prin urmare, DSP a intensificat atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați și a cerut respectarea mai riguroasă a regulilor igienico-sanitare din aceste tabere.

ADVERTISEMENT

De asemenea, instituția sanitară a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat despre orice caz de suspiciune.

În cazul în care apar simptome ale bolii, se vor recolta probe biologice pentru investigații de laborator, scrie monitorulsv.ro.

ADVERTISEMENT

Recomandările DSP pentru populație

În această perioadă extrem de complicată, în care riscul apariției diferitelor boli este ridicat, DSP recomandă consumarea apei de băut numai din surse controlate (autorizate), respectarea riguroasă a regulilor de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate.

În plus, Direcția de Sănătate Publică Suceava recomandă evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apa este necontrolată.

ADVERTISEMENT

Medicii infecționiști îi sfătuiesc pe cei care se confruntă cu un volum mare de scaune diareice, vărsături sau crampe musculare să se prezinte la spital pentru consultații.

Holera amenință zonele de război din Ucraina

Un adevărat focar de holeră riscă să izbucnească în zonele invadate de ruși în Ucraina. Mariupol, regiune cucerită de armata lui Putin, se află acum în fața acestui pericol epidemiologic.

”În Mariupol sunt 10-15 persoane în fiecare zi cu simptome de holeră sau dizenterie. Medicamentele lipsesc. Antibioticele lipsesc.

Oamenii sunt trimişi acasă. Ocupanţii restricţionează contactul dintre persoanele din spitale, există şi o lipsă de insulină.

În timp ce în spitale, în ultima săptămână, numărul amputărilor de membre la pacienţii cu diabet a crescut”, a scris Petr Andriushenko, consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram, în urmă cu câteva zile.

ADVERTISEMENT