News

Alertă de holeră la granițele României. Care sunt simptomele acestei boli

Este alertă de holeră la granițele României. Această bacterie extrem de periculoasă a fost descoperită de autoritățile sanitare din Republica Moldova pe o plajă de pe malul Nistrului. Care sunt simptomele bolii.
21.06.2022 | 10:23
Alerta de holera la granitele Romaniei Care sunt simptomele acestei boli
Alertă de holeră la granițele României. Bacteria, descoperită de autoritățile sanitare din Republica Moldova. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina este pe cale să aducă o nouă criză, una de ordin sanitar. În Mariupol, un oraș distrus de ruși, mai multe boli, printre care holera, încep să se extindă. Bacteria a ajuns și la granițele României.

Alertă de holeră la granițele României. Bacteria, descoperită de autoritățile sanitare din Republica Moldova

În prezent, este alertă de holeră în Republica Moldova. Autoritățile sanitare din statul vecin au descoperit bacteria periculoasă pe o plajă de pe malul Nistrului. Medicii de aici recomandă prudență și respectarea măsurilor de protecţie.

ADVERTISEMENT

La rândul lor, doctorii din România vin cu o serie de informații extrem de prețioase în acest context sanitar extrem de complicat.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț, o voce cunoscută după desele sale apariții în spațiul public în perioada pandemiei de Covid-19, explică simptomele acestei boli periculoase.

ADVERTISEMENT

În același timp, medicul din Iași ne liniștește și spune că această boală nu se transmite pe cale aerogenă, precum SARS-CoV-2, ci pe cale digestivă.

”Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este vorba despre o transmitere aerogenă, cum s-a întâmplat în cazul COVID și nu vom avea un val ca acela la care am asistat în anii trecuți. Dar categoric trebuie luate măsuri de precauție în tot ceea ce înseamnă condiții de igienă.

ADVERTISEMENT

Persoanele care vin de acolo să fie verificate ca și stare de sănătate iar cei care pleacă spre zonele respectivă să aibă grijă de tot ceea ce înseamnă condiții de igienă, inclusiv zonele unde se cazează, spațiile în care se alimentează și de unde beau apă”, a spus medicul la Antena 3.

Care sunt simptomele acestei boli

Carmen Dorobăț prezintă și cele mai importante simptome ale holerei. Astfel, cei care se confruntă cu un volum mare de scaune diareice, vărsături sau crampe musculare trebuie să se prezinte la medic pentru consultații.

ADVERTISEMENT

”Holera se caracterizează printr-un volum mare de scaune diareice, vărsături, crampe musculare, pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, dar și deshidratare severă.

Cei care se confruntă cu astfel de simptome ar trebui să meargă cât mai repede la un medic”, mai spune doctorul, la același post de știri.

Această boală periculoasă, mai spune dr. Dorobăț, apare în zone în care igiena este deficitară. În prezent, multe zone din Ucraina se confruntă cu astfel de probleme.

”Apar în felul acesta breșe în ceea ce privește igiena, inclusiv în ceea ce privește condițiile de potabilitate ale apei și tot ceea ce înseamnă condiții de igienă începând cu grija de a fi spălate fructele și legumele sau spălatul pe mâini cu apă și săpun, holera fiind o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă”, a spus medicul infecționist.

ADVERTISEMENT