News

Alertă de incendii de vegetație în România. Semnalul de alarmă pe care îl trage Romsilva

20.07.2019 | 20:32
Alerta de incendii de vegetatie in Romania Semnalul de alarma pe care il trage Romsilva

Romsilva lansează un semnal de alarmă cu privire la vremea caniculară anunțată de meteorologi începând de luni, 22 iulie. Este vorba despre o alertă de incendii de vegetația în România. Riscul producerii incendiilor de pădure va crește în mod considerabil, conform comunicatului pe care îl transmit cei de la Romsilva.

Alertă de incendii de vegetație în România, începând cu ziua de luni, 22 iulie

Apelul a fost trimis de această autoritate astăzi, 20 iulie, cu câteva ore înainte ca în România să pătrundă valul de aer saharian care va duce la creșterea temperaturilor până la 36-37 de grade Celsius la umbră. Regia Națională a Pădurilor îi avertizează pe proprietarii de terenuri limitrofe cu pădurile să își igienizeze zonele agricole și să nu lase materiale ușor inflamabile de la soare pe pământ.

De asemenea, specialiștii le recomandă să stingă focul imediat după ce au făcut un grătar la picnic. În ultimii 5 ani, majoritatea incendiilor de vegetație din țara noastră au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat. Cele mai frecvente astfel de incendii au fost semnalate pe terenurile agricole, aproape de păduri.

Cele mai multe incendii sunt declanșate de pâlcuri de foc nesupravegheate. Sursa foto: publika.md

Avertismentul directorului Romsilva

Paiele, fânul, știuleții ard cel mai ușor, așa că oamenii sunt avertizați să curețe bine terenurile. Acum 5 ani, în 2014, s-au înregistrat peste 1.234 de incendii de vegetație în țara noastră, conform raportului oficial al Romsilva. 956 dintre ele au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat, iar restul incendiilor au fost fie provocate intenționat, fie au fost niște accidente particulare.

„Pentru siguranța pădurii, care este a noastră, a tuturor, rugăm proprietarii terenurilor agricole limitrofe fondului forestier și turiștii care aleg să petreacă timpul liber în natură să ia măsuri preventive, să nu lase focul nesupravegheat și să urmeze toate instrucțiunile specialiștilor pentru a evita declanșarea incendiilor de pădure. Putem preveni un incendiu dacă suntem responsabili și dacă ne asigurăm că, la plecare, locul rămâne curat și focul este stins complet”, transmite Gheorghe Mihăilescu, directorul Romsilva.