News

Alertă de inundații. Hidrologii au emis cod galben pentru viituri și creșteri de debite, în patru județe

Ca urmare a ploilor căzute în ultimele zile, precum și a celor prognozate, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o alertă cod galben de inundații pe râuri din mai multe județe.
02.06.2022 | 15:37
Alerta de inundatii Hidrologii au emis cod galben pentru viituri si cresteri de debite in patru judete
Cod galben de inundații pentru mai multe județe. Hidrologii anunță viituri și creșteri de debite. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cantitățile uriașe de apă căzute în ultimele zile provoacă probleme în țară. Hidrologii au emis cod galben de inundații pentru o serie de râuri din vestul și sud-vestul țării.

Cod galben de inundații pentru mai multe județe. Hidrologii anunță viituri și creșteri de debite

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, avertizări cod galben de inundații şi depășiri ale cotelor de atenție, valabile pe râuri din 4 județe, în intervalul 14.00 – 22.00.

ADVERTISEMENT

Alertele hidrologice vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

Conform INHGA, până la ora 22:00, se pot produce viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, pe râurile mici din bazinele hidrografice:

ADVERTISEMENT
  • Cerna – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Bela Reca
  • Dunăre – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Berzasca – amonte S.H. Orşova (judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi)
  • Jiu – bazin amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari
  • Bistriţa şi Tismana (judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi).

Hidrologii subliniază că ”fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistrița și Tismana”.

ADVERTISEMENT

INHGA mai precizează că avertizările au fost transmise către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă Banat şi Jiu, respectiv Sistemele de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, Mehedinţi, Hunedoara şi Gorj.

”În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice”, se mai arată pe site-ul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

ADVERTISEMENT

Aproape 30 de județe, sub cod galben de ploi torențiale și furtuni

Reamintim că joi, 2 iunie, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă atenționare cod galben de furtuni puternice valabilă în 28 județe din țară.

În Moldova, Transilvania, Maramureș, sudul Banatului și în zona continentală a Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Sunt prognozate frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijeliiși grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

ADVERTISEMENT
Tags: