News

Alertă de inundații pe râul Prut, după un cod roșu emis de hidrologi. Sunt așteptate viituri și creșteri de debite

27.06.2020 | 11:26
Alerta de inundatii pe raul Prut dupa un cod rosu emis de hidrologi Sunt asteptate viituri si cresteri de debite
ADVERTISEMENT

Este din nou alertă de inundații pe râul Prut, după ce un cod roșu a fost emis de hidrologi.

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) sunt așteptate viituri și creșteri de debite ale râului.

În zona județului Botoșani s-au înregistrat mai multe probleme cu apele în ultimele zile, zeci de localității fiind afectate de inundații.

ADVERTISEMENT

Cod roșu de inundații pe râul Prut emis de hidrologi

În dimineața zilei de sâmbătă, 27 iunie, hidrologii au emis o alertă Cod roșu de inundații, în vigoare de la ora 10:00, până duminică, la ora 12:00, pe râul Prut, judeţul Botoşani. Sub Cod portocaliu sunt râuri din județele Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

Toate râurile din bazinul hidrografic Prut, în amonte de Acumularea Stânca Costeşti, din judeţul Botoşani, vor rămâne sub avertizare Cod roşu de inundaţii până sâmbătă la miezul nopţii.

ADVERTISEMENT

Pentru același interval, hidrologii au emis avertizare Cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector aval S.H. Oroftiana – amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani), Prut – sector aval Ac. Stânca Costeşti – amonte S.H. Fălciu – ca urmare a tranzitării ȋn regim controlat prin Ac Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior în amonte de intrarea ȋn ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi şi Vaslui).

De asemenea, alte 27 de râuri şi afluenţii mici ai Dunării, aferenţi sectorului amonte S.H. Drobeta Tr. Severin, se vor afla sub alerte de Cod galben şi Cod portocaliu de viituri în acelaşi interval, transmite INHGA.

ADVERTISEMENT

Râul Prut, cu 266 de centimetri peste cota de pericol

Vineri, râul Prut a depășit cu 266 de centimetri cota de pericol în zona Rădăuţi Prut, însă nu au fost inundate case, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu, scrie Agerpres.

Din informarea ISU, Prutul a inundat mai multe grădini din satele Rediu şi Rădăuţi Prut, dar şi platforma drumului naţional DN 24 C, care face legătura între Rădăuţi Prut şi Miorcani.

ADVERTISEMENT

De-a lungul nopții de joi spre vineri, pompierii, împreună cu lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani, ai Primăriei Rădăuţi Prut şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad, au construit un dig de apărare artificial pe DN 29A, între Rădăuţi Prut şi Rediu.

ADVERTISEMENT
Tags: