News

Alertă de la ANM. Avertizare cod portocaliu de furtuni puternice pentru jumătate de țară

Specialiștii de la ANM au emis, joi dimineața, un nou cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Furtunile puternice vor afecta jumătate de țară, însă capitala București pare ferită de acest fenomen.
01.09.2022 | 10:39
Alerta de la ANM Avertizare cod portocaliu de furtuni puternice pentru jumatate de tara
Furtună puternică în jumătate de țară. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că vremea rea va mătura multe județe din România, în condițiile în care toamna a sosit.

Avertizare cod portocaliu de furtuni puternice

Potrivit meteorologilor, care au emis și un cod galben în alte județe pe lângă cele afectate de codul portocaliu, sunt așteptate  ”vijelii, ploi torențiale și grindină în mai multe zone”.

ADVERTISEMENT

Codul Porotcaliu va fi valabil în intervalul 01 septembrie ora 12:00 – 02 septembrie, ora 21:00. Codul galben e valabil în perioada 01 septembrie, ora 10:00 – 02 septembrie, ora 21:00.

”În intervalul menționat, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial în vestul, centrul, nordul, sud-vestul țării și la munte. Cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe alocuri vor fi descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. Perioade cu instabilitate atmosferică vor fi în majoritatea regiunilor și în zilele următoare”, transmit meteorologii.

ADVERTISEMENT

Referitor la codul portocaliu, acesta va afecta în special Banatul, Oltenia, Transilvania și Crișana. Oamenii sunt sfătuiți în acest interval să evite deplasările inutile.

”În Banat, Oltenia și local la munte, în Transilvania și Crișana vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp”, potrivit ANM.

ADVERTISEMENT

Conform meteorologilor, toamna se va întoarce cel mai probabil după 15 septembrie, moment în care temperaturile vor scădea cu 10 grade Celsius.

”În fiecare dintre cele patru săptămâni care acoperă mare parte din luna septembrie, temperaturile, în medie, sunt apropiate de normă sau ușor peste normă. O vreme destul de agreabilă din punct de vedere termic.

ADVERTISEMENT

Dacă este să privim la hărțile cu diferența cantității de precipitații normale pentru săptămâna respectivă și ceea ce se estimează, vedem că predomină acele nuanțe de verde, mergând în unele săptămâni, în anumite zone, spre o intensitate foarte mare a acestor nuanțe, semn al faptului că acele cantități de precipitații vor fi peste medie.

Putem să ne pregătim, mai ales pentru zonele de munte, de drumeții, pe un regim termic agreabil pentru luna septembrie, cu plusuri și minusuri, dar ar trebui să avem la îndemână și ceva de ploaie și, pe de altă parte, să urmărim și informațiile meteorologice”, a anunțat meteorologul  Gabriela Băncilă.

ADVERTISEMENT