News

Alertă de la ANM: cod roșu de furtuni în România! Alte zeci de județe, vizate de cod portocaliu sau galben de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de furtună pentru două județe din România, însă majoritatea țării e vizată de cod portocaliu sau galben de vreme extremă.
02.09.2022 | 12:23
Alerta de la ANM cod rosu de furtuni in Romania Alte zeci de judete vizate de cod portocaliu sau galben de vreme rea
Cod roșu de furtună în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

România a scăpat, momentan, de caniculă, însă se confruntă cu ploi puternice și cu furtuni în anumite județe. Meteorologii avertizau că vremea se va răci și cu 10 grade Celsius începând cu mijlocul lunii septembrie.

Cod roșu de furtună în România

Potrivit meteorologilor, codul roșu are valabilitate în perioada 2-3 septembrie, între orele 15:00 și 03:00.

ADVERTISEMENT

”Local în județul Vâlcea, în zona montană și submontană a județelor Gorj și Argeș se vor acumula cantități de apă de 70…90 l/mp și izolat peste 100 l/mp. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, a transmis ANM.

De asemenea, zeci de județe din țara noastră vor fi afectate de cod portocaliu sau galben de furtuni, conform hărții publicate de meteorologi.

ADVERTISEMENT

Codul portocaliu va avea o valabilitate între ”02 septembrie ora 12:00 – 03 septembrie, ora 10:00”. Sunt vizate ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată.

”În Oltenia, Transilvania, local în Maramureș, Muntenia și Dobrogea vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și izolat în Oltenia peste 70…80 l/mp. În sud-est, aversele vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

Codul galben e valabil în intervalul 02 septembrie, ora 12:00 – 03 septembrie, ora 10:00 și va viza fenomene precum ”ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată”.

”În intervalul menționat, în vestul, estul și sud-estul țării vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp. Local în sud-estul Munteniei și în Dobrogea, mai ales seara şi noaptea, aversele vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

ADVERTISEMENT

Notă: Începând din dimineața zilei de sâmbătă (3 septembrie), aversele se vor restrânge spre sud-estul și estul țării”, au completat meteorologii.

După 15 septembrie meteorologii se așteaptă ca vremea să se răcească brusc cu peste 10 grade Celsius, potrivit unui anunț al specialiștilor din ultimele zile.

ADVERTISEMENT