News

Alertă de la ANM! E cod galben de caniculă în cea mai mare parte a ţării. Temperaturi de peste 37 de grade

29.07.2020 | 07:57
Alerta de la ANM E cod galben de canicula in cea mai mare parte a tarii Temperaturi de peste 37 de grade
ADVERTISEMENT

După săptămânile cu vreme severă, dominate de furtuni violente și ploi abundente, meteorologii anunță un cod galben de caniculă pentru mai multe regiuni din România.

Administrația Națională de Meteorologie informează că finalul lunii iulie va aduce temperaturi peste limita suportabilității în Capitală și 21 de județe.

ADVERTISEMENT

Pe lângă valorile care vor depăși frecvent 37-38 de grade, locuitorii din zonele extracarpatice se vor confrunta și cu un accentuat disconfort termic.

Cod galben de caniculă anunțat de ANM pentru cea mai mare parte a țării

Conform ANM, în cursul zilelor de miercuri (29 iulie) și joi (30 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și local în Moldova, va fi caniculă, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade, iar pe arii restrânse miercuri și local joi, se vor situa peste 37…38 de grade.

ADVERTISEMENT

În paralel, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități, iar în cursul nopților temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade, ceea ce este echivalent cu apariția de nopți tropicale.

Mai exact, lovite de caniculă vor fi municipiul Bucureşti şi judeţele Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

ADVERTISEMENT

O informare meteo valabilă până joi

Meteorologii au emis, alături de codul galben, și o informare de disconfort termic. Conform acesteia, de pe 28 iulie până pe 30 iulie, valorile termice vor continua să crească, astfel încât vremea va deveni călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în regiunile extracarpatice.

Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de peste 33…35 de grade, disconfortul termic va fi ridicat, iar pragul critic de 80 de unități al indicelui temperatură-umezeală (ITU) va fi atins în zonele de câmpie și podiș din sudul și estul țării și local din vest.

ADVERTISEMENT

ANM mai informează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza prezentul mesaj și, dacă e cazul, îl va prelungi.

ADVERTISEMENT