Life

Alertă de la Google Chrome. Cum îți dai seama dacă telefonul sau laptopul tău este infectat cu un virus

Cum descoperi dacă telefonul sau laptopul tău sunt virusați. Alerta pe care au transmis-o reprezentanții de la Google Chrome.
12.05.2023 | 17:15
Alerta de la Google Chrome Cum iti dai seama daca telefonul sau laptopul tau este infectat cu un virus
Ce alertă au transmis cei de la Google legată de securitatea telefonului sau a laptopului tău. Sursa foto: HT Tech
ADVERTISEMENT

Ne aflăm într-o eră digitală în care telefonul sau laptopul tău pot fi ușor virusați. Reprezentanții de la Google au emis o alertă legată de această problemă. Ei au detaliat care sunt semnalele ce indică o astfel de situație, din care riști să nu mai poți ieși.

Alerta angajaților Google. Cum descoperi dacă telefonul sau laptopul conțin viruși

Cei de la Google precizează că sunt mulți escroci care îți pot pătrunde pe laptop sau pe telefon, iar ca să-ți recuperezi datele îți vor cere bani. Aceștia sunt foarte pricepuți în a-și îndeplini rolul de hackeri și a șantaja. Au mai multe metode, printre care:

ADVERTISEMENT

Reclamele spam în care ți se promite că vei câștiga bani. De exemplu, sunt de evitat cele în care ți se cere să accesezi un anumit link sau să apeși pe un anumit buton pentru a beneficia de un premiu extrem de valoros. Totodată, există și riscul de spionaj, potrivit The Sun.

Sunt persoane care pot spiona în scopul de a vă descoperi informații secrete și a le dezvălui sau cu scopul de a le utiliza în interes personal, precum falsificarea unor obiecte (carduri bancare, bani, buletin, etc) sau deschiderea unor conturi bancare.

ADVERTISEMENT

”Dacă observați unele dintre aceste probleme cu Chrome, este posibil să aveți software nedorit sau malware instalat pe computer”, transmit cei de la Google, dar și ca să luați în calcul de fiecare dată semnalele de alertă ale programelor malware.

Reclamele de tip ”pop-up”,  filele noi care nu dispar, schimbarea motorului de căutare fără permisiunea voastră, revenirea extensiilor sau a baremelor nedorite, direcționarea către pagini străine sau alertele cu privire la ”personaje” noi în dispozitiv, sunt alte indicii ale virusării.

ADVERTISEMENT

Pași pentru a scăpa de viruși

Din fericire, există metode prin care poți preveni pătrunderea factorilor externi în telefon sau în laptop. Una dintre cele mai potrivite metode este resetarea obiectului, implicit a browserului. Aceasta se poate face accesând din motorul de căutare de la Google Chrome funcția ”Mai multe”, după care ”Setări” în partea de dreapta sus a ecranului.

Odată respectați pașii enumerați, selectați ”Resetare setări”, ”Restabilire setări la valorile implicite originale” și încă o dată ”Resetare setări”. ”Activați numai extensiile în care aveți încredere.Desigur, asigurați-vă că nu activați din nou nicio extensie rău intenționată”, mai spun angajații de la Google.

ADVERTISEMENT

”Atenție la lucrurile care arată prea bine. Câștigarea unui concurs sau obținerea de conținut scump protejat prin drepturi de autor gratuit este uneori un truc pentru a vă face să descărcați programe malware”, mai semnalizează Google.

ADVERTISEMENT