Pe piața mezelurilor din România există o gamă variată de oferte pentru cetățeni. Dacă ne referim strict la crenvurști, cei mai căutați sunt cei de porc și de pui.
Inspectorii InfoCons (organizație de protectia consumatorilor, membră în Consumers International și fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori din România) au realizat un studiu al etichetelor acestor crenvurști pentru a afla ce conțin aceștia.
Concluziile sunt extrem de interesante. S-a constatat că există unele produse care sunt comercializate sub denumirea ”Crenvurşti carne de porc”, însă ingredientul care predominant din listă este, surpriză, carnea de pui!
S-a ajuns la concluzia că, în unii crenvurști, cea care teoretic trebuia să fie în proporție mai mare, carnea de porc, se află pe a patra poziţie în lista ingredientelor.
Cei de la InfoCons au studiat etichetele a 19 produse găsite în magazinele de la noi. În cazul unora dintre crenvurştii de porc principalul ingredient, în ceea ce priveşte cantitatea, era carnea de pui. Urma apoi apa – 57,89%, sarea – 31,57% și abia apoi carnea de porc.
În ceea ce privește numărul de aditivi alimentari regăsiţi în crenvurştii de porc, e important de semnalat că 100% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari). Numărul de aditivi alimentari variază între 2 şi 11.
De pe site-ul InfoCons mai aflăm că, din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari, situația se prezintă astfel :
Dacă e să vorbim de cantitatea de sare depistată, aceasta s-a situat între 1.02g și 3g. O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății spune că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
”Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale .
Valoarea energetică este cuprinsa între 175 kcal și 297 kcal. Cantitatea de grăsimi variază între 8.22g și 26g .
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3.89g și 11g”, mai informează InfoCons.