News

Alertă de la MAE: “Evitați orice călătorie în această țară”. Un român a murit, iar alți doi au fost răniți acolo, în ultimele zile

Un român a murit și alți doi au fost răniți, astfel că MAE avertizează toți cetățenii României să evite orice călătorie în Congo, țară extrem de nesigură.
16.06.2024 | 12:13
Alerta de la MAE Evitati orice calatorie in aceasta tara Un roman a murit iar alti doi au fost raniti acolo in ultimele zile
Alertă de la MAE: “Evitați orice călătorie în această țară”. Un român a murit, iar alți doi au fost răniți acolo, în ultimele zile. Foto: Wiki Commons
ADVERTISEMENT

Pe lângă victimele din România, MAE transmite că a mai fost rănită o altă persoană, cetățean al unui alt stat. Incidentul a avut loc în contextul degradării situației de securitate din Congo, țară pentru care e valabil avertismentul de călătorie 8/9 – Evitați orice călătorie! Acum, MAE transmite că victimele vor fi identificate în curând, iar familiile lor vor fi înștiințate despre moartea acestora.

Alertă de la MAE: “Evitați orice călătorie în această țară”

”Din informaţiile comunicate reprezentanţilor misiunii diplomatice, a rezultat că persoana decedată şi două persoane rănite au cetăţenia română, iar cea de-a patra persoană rănită are cetăţenia altui stat. Până în prezent, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară.

ADVERTISEMENT

Ambasada României la Luanda menţine situaţia în atenţie prioritară şi continuă dialogul cu autorităţile congoleze competente”, a transmis MAE.  Așa cum arată Al Jazeera, Congo a fost devastată de conflict de mai bine de 30 de ani. Creșterea tensiunilor din Republica Democratică Congo (RDC) a atras din nou atenția globală asupra crizei de securitate din regiunea de est a țării africane, regiune bogată în minerale și râvnită de toate părțile implicate în război.

Luptele intense dintre forțele armate congoleze (FARDC) și gruparea rebelă M23 din agitata provincie Kivu de Nord a țării au forțat mii de civili să-și părăsească casele în ultimele două săptămâni. Zeci de persoane au fost ucise și sute de mii au fost strămutate din ianuarie, de la începutul acestui an.

ADVERTISEMENT

Există temeri că capitala regională, Goma, care găzduiește aproximativ două milioane de oameni și aproximativ jumătate de milion de persoane strămutate, ar putea cădea în curând în fața rebelilor M23. Consiliul de Securitate al ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”intensificarea violenței” după ce M23 (Mișcarea 23 Martie) a bombardat aeroportul Goma.

Războiul din Congo a ucis peste 6 milioane de oameni în ultimii 30 de ani

Măcinată de conflict de mai bine de 30 de ani, insecuritatea RDC este cauzată de mai mulți factori. În afară de M23, numeroase alte grupuri armate, forțe congoleze și străine se luptă pentru control, mai ales în partea de est a țării. Aproximativ șase milioane de oameni au fost uciși din 1996 și mai mult de șase milioane de persoane rămân strămutate în estul RDC.

ADVERTISEMENT

Rebeliunea M23 a fost un conflict armat izbucnit în Kivu de Nord, Republica Democrată Congo (RDC), care a avut loc între Mișcarea 23 Martie și forțele guvernamentale, în data de 4 aprilie 2012 și 7 noiembrie 2013. S-a încheiat când a fost încheiat un acord de pace, iar trupele M23 s-au predat în Uganda.

Rebeliunea a făcut parte din luptele continue din regiune după încheierea oficială a celui de-al Doilea Război din Congo în 2003. Conflictul a fost reluat la sfârșitul anului 2021 după ce ”generalul” rebel Sultani Makenga și 100 de luptători au atacat orașul de graniță Bunagana, însă au eșuat. Câteva luni mai târziu, cu o forță mult mai mare, rebelii mișcării M23 și-au reluat atacul și au capturat Bunagana.

ADVERTISEMENT

Conform experților, gruparea M23 acuza autoritățile congoleze că nu au reușit să lupte împotriva rebelilor hutu din Rwanda care s-au stabilit în estul Congo-ului după genocidul din Rwanda din 1994, precum și alte grupuri armate care reprezintă o amenințare pentru tutsi congolezi.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare de situație privind tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump! Ce a...
Răsturnare de situație privind tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump! Ce a făcut Thomas Matthew Crooks cu 48 de ore înainte
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Pandișpan cu zmeură și vanilie. Un desert absolut irezistibil
Pandișpan cu zmeură și vanilie. Un desert absolut irezistibil
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul