News

Alertă de securitate pe Facebook. La ce trebuie să fie atenți românii

O nouă alertă de securitate a fost emisă de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică pentru internauții din România. Atacatorii online-ului al lansat noi campanii periculoase.
07.06.2022 | 22:51
Alerta de securitate pe Facebook La ce trebuie sa fie atenti romanii
O nouă alertă de securitate pe Facebook emisă de autorități. Sfaturile pentru cetățeni. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis marți seară, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat că au revenit campaniile de phishing. Acestea au ca ţintă administratorii de pagini noi de Facebook.

O nouă alertă de securitate pe Facebook emisă de autorități. Sfaturile pentru cetățeni

Conform DNSC, aceasta este una dintre metodele preferate de atacatori în răspândirea paginilor de phishing. Aceștia creează postări înșelătoare pe pagini de social media nou create.

ADVERTISEMENT

Ele sunt special adăugate pentru a se afișa potențialei victime ca o notificare legitimă. Atacatorii reușesc acest lucru prin adăugarea unei etichete (tag) a paginii în textul postării.

”Au revenit campaniile de phishing care au ca țintă utilizatorii cu drepturi de administrare a unor pagini de Facebook. Schema este extrem de simplă și se propagă chiar pe…Facebook!”, se arată pe contul de socializare al DNSC.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, intenția acestor campanii este de a speria utilizatorii cu pierderea contului dacă nu validează datele de acces după ce deschide linkul din postare. Prin urmare, utilizatorul va fi redirecționat către o pagină de phishing.

”Fără o analiză atentă a provenienţei mesajului şi a detaliilor din notificare, astfel de campanii pot fi convingătoare.

ADVERTISEMENT

Aşa cum se poate observa din capturile efectuate, mesajul postat avea ca obiectiv alertarea utilizatorului cu privire la blocarea paginii pe care o adminstrează din pricina unor raportări cu privire la „furt de identitate”, au mai transmis cei de la DNSC.

Care sunt recomandările specialiștilor pentru cetățeni

Internauții sunt sfătuiți să nu acționeze pripit în mediul online şi să se citească cu atenţie textul mesajelor sau a notificărilor.

ADVERTISEMENT

”Reţelele sociale nu îţi vor cere niciodată verificarea datelor de acces prin astfel de notificări. Totodată, verificaţi mereu cu atenţie sursa mesajelor sau a notificărilor primite. Pagina cu pricina avea 0 urmăritori şi promova doar astfel de postări alarmiste.

Dacă aveţi suspiciuni, verificaţi link-urile sau ataşamentele pe care urmează să le accesaţi cu o soluţie de securitate (ex: virustotal.com)”, a mai transmis DNSC.

Totodată, echipa DNSC cere tuturor utilizatorilor să raporteze astfel de pagini false către reţeaua socială pentru a le suspenda cât mai rapid activitatea frauduloasă.

ADVERTISEMENT
Tags: