News

Cutremur puternic în arhipelagul Vanuatu. Alerta de tsunami a fost ridicată. Update

Alerta de tsunami, emisă după ce un cutremur puternic, de 6,8 pe scara Richter s-a produs în arhipelagul Vanuatu, a fost ridicată.
18.08.2021 | 21:08
Cutremur puternic in arhipelagul Vanuatu Alerta de tsunami a fost ridicata Update
ADVERTISEMENT
19-08-2021
09:04

Alerta de tsunami a fost ridicată

O alertă de tsunami a fost ridicată după cutremurul cu magnitudinea 6,8 care a avut loc miercuri în largul coastei insulei Pacific Vanuatu.

Cutremurul a fost detectat la o adâncime de 94 de kilometri și a fost la aproximativ 340 de kilometri nord-vest de Port Vila, potrivit US Geological Survey. Riscul de valuri periculoase de tsunami “a trecut acum”, a declarat Centrul de Avertizare a Tsunami-ului din Pacific după revizuirea evaluării sale inițiale.

Cutremurul a avut loc în largul arhipelagului Vanuatu, din sudul Pacificului. Aceasta a avut o magnitudine puternică, de 6,8 grade pe scara Richter.

Alertă de tsunami după un cutremur puternic, de 6,8 pe scara Richter

Acesta s-a resimțit atât de tare, încât după ceea a fost emisă o alertă de tsunami pentru zonele învecinate, conform agențiilor de presă.

ADVERTISEMENT

Epicentrul acestui cutremur a fost localizat de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) la 91 kilometri adâncime sub solul marin.

De asemenea, acesta a avut loc la 16 kilometri sud-vest de Port Vila, capitala arhipelagului Vanuatu.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, în ceea ce privește pagubele materiale, nu s-a anunțat nimic. De asemenea, autoritățile nu au informat despre eventualele victime ale acestui cutremur puternic.

Arhipeleagul Vanuatu se află în “Cerc de Foc al Pacificului”, alăctuit din vulcani, acesta fiind motivul pentru care aici se petrec adesea cutremure.

ADVERTISEMENT

Sunt circa 250.000 de locuitori în Republica Vanuatu, aceasta fiind, de fapt, un arhipelag de origine vulcanică.

Cutremur devastator în Haiti în urmă cu câteva zile

Veștile pentru posibile victime nu sunt disponibile, dar ar fi o veste bună ca după acest cutremur puternic să nu fie victime. În Haiti a avut loc un adevărat dezastru.

ADVERTISEMENT

Seismul din Haiti a făcut aproape 2.000 de victime. De asemenea, mulți oameni au fost răniți și au rămas cu sechele pe viață.

„Nenumărate familii haitiene care au pierdut totul din cauza cutremurului trebuie să stea acum cu picioarele în apă, literalmente, din cauza inundațiilor.

Chiar în acest moment, în jur de o jumătate de milion de copii haitieni au acces limitat sau deloc la adăpost, apă potabilă, ajutor medical și hrană”, a declarat Bruno Maes, reprezentantul UNICEF în Haiti.

Spitalele s-au umplut după acest dezastru, iar medici declarau că fac tot ce le stă în putință pentru a-i salva pe oamenii ajunși la spital după ce au fost răniți de cutremur.

„Am încercat să-i îngrijim pe toți pacienții. Am primit provizii, dar nu este suficient”, a spus directorul unui spital din Haiti.

În 2010, mii de oameni au murit după un cutremur de 7 pe Richter, tot în Haiti.

„Toată lumea este foarte speriată. De ani de zile n-a mai avut loc un cutremur atât de mare”, spunea un localnic care a fost afectat de seism.

ADVERTISEMENT
Tags: