News

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă. Un localnic a surprins momentul în care valurile uriașe ating coasta

05.03.2021 | 09:37
Alerta de tsunami in Noua Zeelanda Un localnic a surprins momentul in care valurile uriase ating coasta
A fost alertă de tsunami după cutremurul din Noua Zeelandă. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un întreg oraș din Golful Tokomaru, situat pe coasta de est a Noii Zeelande, a fost evacuat, noaptea trecută, după cutremurul de 8.1 pe Richter, în contextul unei alerte de tsunami.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, dar imaginile surprinse de curajoșii adăpostiți pe dealurile din apropierea plajei din dorința de a vedea momentul în care valurile înalte ating țărmul ne demonstrează că temerile autorităților au fost justificate.

ADVERTISEMENT

La ora redactării acestei știri, pe teritoriul țării a fost redus nivelul de alertă, iar localnicii s-au putut întoarce în deplină siguranță la casele lor. Cercul de foc al Pacificului, unde se află cea mai mare parte din regiunea vestică a continentelor americane, precum și coastele estice ale Asiei, Asiei de Sud-Est și Oceaniei, este cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe Terra, concentrând 62% din vulcanii activi existenți în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi).

Momentul în care valurile ating țărmul coastei de est din Noua Zeelandă, după alerta de tsunami

Chiar dacă cutremurul nu s-a simțit în toate zonele, evacuarea ar trebui să se facă imediat, în contextul avertizării de tsunami.

ADVERTISEMENT

Oamenii aflați în toate zonele de coastă ar trebui să iasă din case imediat și să se ducă către zone aflate la altitudine mai mare imediat sau cât mai mult spre interiorul insulelor!”, a fost avertismentul lansat de Agenția Națională a Managementului Urgențelor din Noua Zeelandă.

Din fericire, tsunamiul nu a avut impactul celui care a devastat coasta Japoniei în urma seismului de 9.1 pe scara Richter produs în 2011. Noua Zeelandă a redus deja nivelul de alertă, așa că oamenii se pot întoarce în locuințele lor.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că statul insular din sud-vestul Oceanului Pacific prezintă un risc seismic ridicat, autoritățile investesc anual aproximativ șase miliarde de dolari în asigurări pentru cutremure.

În istoria recentă, cel mai puternic seism s-a produs pe 14 noiembrie 2016, în Kaikoura, la două minute după miezul nopții și a avut o magnitudine de 7,8 pe scara Richer.

ADVERTISEMENT

Cercul de foc al Pacificului, unde se află cea mai mare parte din regiunea vestică a continentelor americane, precum și coastele estice ale Asiei, Asiei de Sud-Est și Oceaniei, este cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe Terra.

ADVERTISEMENT
Tags: