Vorbim despre coduri galben și portocaliu de viituri, un risc ridicat până luni, conform specialiștilor. Conform INGHA, codul portocaliu va fi valabil începând de duminică, 29 septembrie, de la ora 10:00, până luni la ora 16:00. Vor fi afectate râuri din bazinele Mureș, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Prahova și Buzău.
Codul va fi activ și în intervalul 29 septembrie – ora 22:00 – 30 septembrie – ora 16:00, pe râuri din bazinele hidrografice Bahlui, Bârlad, Prut, Siret și mai multe râuri din Dobrogea. Totodată, va intra în vigoare și un cod galben, de la ora 18:00, cu valabilitate până duminică la ora 16:00.
Acest cod va viza râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Lăpuș, Someș, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş. Codul va fi valabil, de asemenea, în intervalul 29 septembrie, ora 6:00 – 30 septembrie, ora 24:00.
Vor fi afectate anumite sectoare de râuri din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea. ”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare”, transmit hidrologii.
Turiștii sunt rugați și avertizați să evite deplasările în aceste zone aflate sub avertizare hidrometeorologică și să fie atenți la sfaturile autorităților. Este vorba despre siguranță, așadar oamenii ar trebui să asculte atent acest avertisment.
”De asemenea, autorităţile publice locale trebuie să fie în legătură cu operatorii apă-canal din zonele afectate, deoarece cantităţile mari de precipitaţii pot conduce la incapacitatea canalizărilor de a prelua aceste cantităţi de apă”, au mai arătat specialiștii INGHA, conform News.ro.
Românii se tem în continuare să mai doarmă noaptea în anumite zune, după dezastrul de acum câteva săptămâni din Galați și Vaslui. Asta, mai ales că se așteaptă ca și Dunărea să iasă din matcă și să atingă cote nemaivăzute.
Inclusiv ministrul mediului Mircea Fechet a anunțat că se așteaptă să vedem inundații în zonele pe unde trece Dunărea. ”Monitorizăm în permanenţă tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiştii de la fiecare SGA sunt pregătiţi să intervină în orice moment şi, de asemenea, urmărim şi ce se întâmplă cu evoluţia debitului Dunării şi în ţările vecine”, a precizat Mircea Fechet.
Apele Române a transmis că viitura de pe Dunăre va intra în România pe 28 – 29 septembrie, astfel că oamenii trebuie să se pregătească de ce e mai rău. ”Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară în continuare o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară”, au transmis experții de la Apele Române.