News

Alertă la granița României. Focar de gripă aviară transmisibilă la om, depistat în Ungaria. Anunțul DSVSA

Este alertă în zona de nord-vest a României. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că un focar de gripă aviară transmisibilă la om a fost depistat în Ungaria, la 10 km de țara noastră.
11.01.2022 | 19:58
Alerta la granita Romaniei Focar de gripa aviara transmisibila la om depistat in Ungaria Anuntul DSVSA
ADVERTISEMENT

Autoritățile din România au intrat în alertă din cauza unui focar de gripă aviară înalt patogenă, transmisibilă la om, care a fost depistat la începutul acestui an în Ungaria.

Focar de gripă aviară transmisibilă la om, depistat la granița României, în Ungaria. Șase localități din Bihor, în zona de supraveghere

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad anunță că în statul vecin sunt active 59 de focare de gripă aviară.

ADVERTISEMENT

Recent a fost confirmat un focar primar cu subtipul H5N1, într-o fermă cu un efectiv de 12.099 capete de rațe, la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, în județul Bekes.

”Cunoscută fiind posibilitatea transmiterii viusului de la păsări la om, în scopul protejării sănătății populației dar și al prevenirii îmbolnăvirilor la păsările domestice din exploatațiile comerciale și gospodării, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează cu privire la noul val de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) ce afectează majoritatea țărilor din Comunitatea Europeană, în special Italia și Ungaria”, se arată în comunicatul DSVSA.

ADVERTISEMENT

Întrucât zona de supraveghere cuprinde, pe o rază de 10 kilometri, şi 6 localităţi din judeţul Bihor ”este absolut necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli la exploataţiile din judeţul Bihor”, mai anunță autoritățile.

Cele 6 localități plasate în zona de supraveghere sunt Ateaş, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit şi Sânnicolau Român.

ADVERTISEMENT

Măsurile luate de DSVSA după depistarea focarului din apropierea României

În contextul depistării focarului de gripă aviară din Ungaria, ANSVSA, prin direcțiile veterinare județene și în special a celor din județele limitrofe Ungariei, a dispus punerea în aplicare a Planului de măsuri specifice de prevenție și control, inclusiv asupra comerțului cu păsări, ouă, furaje, carne și produse din carne de pasăre ce provin din țările afectate.

Astfel, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad monitorizează zilnic starea de sănătate a efectivelor de păsări domestice și efectuează activități specifice pentru:

ADVERTISEMENT
  • prevenirea intrării transporturilor de păsări vii, ouă de incubat, furaje pentru păsări sau carne de pasăre din zone unde evoluează gripa aviară.
  • verificarea respectării programelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale
  • avicole
  • verificarea respectării măsurilor dispuse cu privire la respectarea sistemului de creștere, în adăposturi (fără accesul păsărilor la luciuri de apă sau amenajări hidrologice şi fără a avea contact cu păsările sălbatice).,
  • interzicerea comerțului de păsări și carne de pasăre fără control veterinar
  • informarea populației, primăriilor și tuturor instituţiile implicate în observarea, supravegherea şi monitorizarea păsărilor sălbatice,
  • menținerea unui canal de informare permanent activ, pentru comunicarea cu asociațiile crescătorilor de păsări și administratorii fondurilor de vânătoare.

Caz de gripă aviară depistat în România în urmă cu câteva săptămâni

Reamintim că și în România a fost depistat un caz de gripă aviară, în urmă cu nicio lună de zile.

La finele lui 2021, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunța despre un caz de gripă aviară în județul Călărași. Virusul a fost depistat la o lebădă moartă. Detalii AICI.

De-a lungul anului trecut, au mai fost confirmate în România 8 cazuri de gripă aviară înalt patogenă de subtipul H5N5 la păsări sălbatice, în judeţele Constanţa şi Tulcea şi 8 focare de gripă aviară de gripă aviară înalt patogenă (1 focar de subtipul H5N5 şi 7 focare de subtipul H5N8) în judeţele Timiş şi Ilfov, Mureş, Harghita, a mai transmis ANSVSA.

ADVERTISEMENT
Tags: