News

Alertă hidrologică. Un cod roșu și două portocalii de inundații. Care sunt zonele afectate. Update

Hidrologii au emis un cod roșu de inundații pentru o zonă din județul Neamț. De asemenea, alte două coduri portocalii au fost emise pentru Cluj și Iași.
01.07.2021 | 22:20
Alerta hidrologica Un cod rosu si doua portocalii de inundatii Care sunt zonele afectate Update
ADVERTISEMENT
01-07-2021
19:28

Coduri portocalii pentru alte două zone ale țării

Specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au emis alte două avertizări de cod portocaliu.

Este valabil un cod portocaliu de inundații pentru județul Cluj. Afectate sunt Hășdate (afluent al râului Arieș), Someșul Mic – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Cluj  Napoca – amonte confluență cu râul Lonea.

Codul portocaliul este valabil până pe 2 iulie, la ora 6.00.

Hidrologii au mai emis și o avertizare, valabilă până pe 02.07.2021, la ora 07:00. De această dată, cel vizat este județul Iași. Mai precis, este vorba despre Bahlui – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Belcești,  Jijia – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Jijioara.

În ambele zone pot fi depășite cotele de inundație.

 

Specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au transmis, joi, un cod roșu de inundații pentru o zonă din județul Neamț, deja foarte afectat de viituri.

Alertă emisă de hidrologi. Cod roșu de inundații în Neamț

Astfel, până la ora 23:00, sunt șanse să aibă loc inundații în județul Neamț, având în vedere faptul că a plouat foarte mult și meteorologii au anunțat că precipitațiile nu se vor opri prea curând, dar și pentru că viiturile anterioare s-au propagat.

ADVERTISEMENT

Astfel, debitele râurilor pot crește și pot fi depășite cotele de pericol în Valea Neagră, afluent al râului Siret, din județul Neamț.

„Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn amonte şi a precipitațiilor prognozate, se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Valea Neagră (afluent al râului Siret), judeţul Neamţ”, a transmis Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

ADVERTISEMENT

Codul roșu poate fi actualizat, în funcție de gravitatea fenomenelor

De asemenea, specialiștii au anunțat că prognoza poate fi modificată, în funcție de fenomenele care vor mai avea loc. Dar, cu siguranță, pericolul este unul foarte mare în zonele precizate, până aproape de miezul nopții.

„În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu “Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră”, au precizat specialiștii.

ADVERTISEMENT

Mai multe zone din țară, afectate de inundații și ploi

Până la ora 24 este în vigoare o altă avertizare din partea specialiștilor de la INHGA. Astfel, sunt mai multe zone din țară ce sunt vizate de fenomenele hidrologice extreme.

Zonele vizate de această avertizare, valabilă până la miezul nopții, sunt Vișeu, Iza, Tur, Someș, Mureș, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

ADVERTISEMENT

Sunt așteptate viituri rapide pe râurile mici, ce pot duce la inundații locale, dar și creșteri ale debitelor unora dintre râurile menționate, iar în unele cazuri este posibil să fie depășite cotele de apărare.

ADVERTISEMENT