News

Alertă în 13 țări UE, printre care și România. Boala care a început să se răspândească din ce în ce mai mult. Mare atenție la aceste simptome

România și alte 13 țări se află în alertă. Este vorba despre o boală care, în ultima perioadă, se răspândește rapid. Ce spun specialiștii
21.06.2024 | 23:01
Alerta in 13 tari UE printre care si Romania Boala care a inceput sa se raspandeasca din ce in ce mai mult Mare atentie la aceste simptome
Alertă în 13 țări UE, printre care și România. Boala care se răspândește. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este alertă în 13 țări din Uniunea Europeană, printre care se află și România. Specialiștii atrag atenția că o boală gravă a început să facă ravagii, răspândindu-se din ce în ce mai mult în ultima perioadă.

Alertă în România din cauza unei infecții. Boala se răspândește rapid

Vorbim de bolile transmise de țânțari, mai exact o specie invazivă care este prezentă în aceste state, inclusiv în România. În acest context, directorul medical al Institutul Matei Balș din București spune că nu este exclus ca în țară să observăm, peste ceva timp, apariția bolilor exotice.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, cea mai cunoscută dintre acestea este febra dengue. Afecțiunea poate debuta cu simptome specifice unei răceli sau a unor probleme digestive. Medicul spune că în aproximativ 80% dintre cazuri vorbim de forme ușoare, asimptomatice.

Însă, există și situații în care boala se poate agrava, provocând complicații, precum forme hemoragice de febră dengue, care pot duce inclusiv la deces. Directorul Institutului Matei Balș precizează că multe situații sunt „cazuri de import”.

ADVERTISEMENT

„În momentul în care se întâmplă să am deja infecția, poate fi mai complicat”

Cu alte cuvinte, românii care pleacă în țări exotice trebuie să fie conștienți că se pot alege cu astfel de infecții. Este important de menționat că, deocamdată, nu există un vaccin preventiv în cazul acestei boli.

„În momentul în care mă gândesc să plec într-o zonă exotică, ar trebui ca cel puţin cu o lună înainte să fac un consult la un cabinet de Medicina călătorului. Acolo voi stabili riscul pe care îl am în funcție de traseul meu din vacanță.

ADVERTISEMENT

Dacă fac anumite vaccinuri din cele care există și ce ar trebui să fac pentru a preveni. În momentul în care se întâmplă să am deja infecția, poate fi mai complicat”, a declarat medicul Adrian Marinescu la TVR Info.

Totodată, specialistul spune că pe lângă febra dengue există o paletă largă de boli infecțioase care pot fi transmise de țânțari. Pe plan local, autoritățile ar trebui să intensifice măsurile pentru combaterea țânțarilor, dar și a altor insecte.

ADVERTISEMENT

„Și în plan individual pot să fac diverse lucruri. Să folosesc soluții care să mă protejeze de țânțari. Să încerc să acopăr cât mai mult din suprafața corpului cu haine, mai ales seara. Să iau niște măsuri totuși”, a adăugat medicul.

 

 

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline...
Scandal înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Umbrele lui Putin, puteri depline în conducerea CIO
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note...
Stephanie Antonia a luat 9,98 la Bac, dar a făcut contestație. Ce note a primit după recorectare: "O mare surpriză"
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
TAMPOANELE pentru FEMEI conțin PLUMB, arsenic și substanțe CHIMICE potențial TOXICE
TAMPOANELE pentru FEMEI conțin PLUMB, arsenic și substanțe CHIMICE potențial TOXICE
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Sfaturi de aur de la cardiologi. Cum evitați problemele pe caniculă
Sfaturi de aur de la cardiologi. Cum evitați problemele pe caniculă
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film...
Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film de top și doi actori legendari au pus acest loc pe harta atracțiilor de neratat