News

Alertă în America. Pentagonul monitorizează un balon de spionaj chinezesc deasupra SUA

Statele Unite urmăresc un balon de supraveghere la mare altitudine suspectat a fi chinezesc deasupra Statelor Unite continentale.
03.02.2023 | 09:01
Alerta in America Pentagonul monitorizeaza un balon de spionaj chinezesc deasupra SUA
Președintele Biden a fost sfătuit să nu doboare balonul de spionaj Foto: Larry Mayer/AP via The Guardian
ADVERTISEMENT

Descoperirea balonului de spionaj riscă să tensioneze și mai mult relațiile dintre SUA și China.

Pentagonul monitorizează un balon de spionaj chinezesc deasupra SUA

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat că guvernul american a urmărit balonul timp de mai multe zile, în timp ce se deplasa deasupra nordului Statelor Unite, adăugând că acesta “se deplasa la o altitudine cu mult peste traficul aerian comercial și nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru persoanele de la sol”, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că înalți oficiali militari l-au sfătuit pe președintele Joe Biden să nu îl doboare, de teamă că resturile ar putea reprezenta o amenințare la adresa siguranței persoanelor de la sol.

“Suntem siguri că acest balon de supraveghere la mare altitudine aparține [Republicii Populare Chineze]”, a declarat înaltul oficial din domeniul apărării. “Instanțe ale acestei activități au fost observate în ultimii ani, inclusiv înainte de această administrație.”

ADVERTISEMENT

Deși traiectoria actuală de zbor a balonului îl poartă deasupra “unui număr de situri sensibile”, oficialul a declarat că acesta nu prezintă un risc semnificativ pentru colectarea de informații.

Oficialul a adăugat că balonul este evaluat ca având o “valoare adițională limitată” din perspectiva colectării de informații.

ADVERTISEMENT

SUA, a spus oficialul, “ia totuși măsuri pentru a se proteja împotriva colectării de informații sensibile de către serviciile de informații străine.

De asemenea, urmărim ce abilități ar putea avea în obținerea de informații și continuăm să monitorizăm balonul în timp ce se afla deasupra Statelor Unite continentale”.

ADVERTISEMENT

Antony Blinken ajunge la Beijing în zilele următoare

SUA consideră că sateliții de spionaj chinezi de pe orbita joasă a Pământului sunt capabili să ofere informații similare sau mai bune, limitând valoarea a tot ceea ce Beijingul poate culege de la balonul de mare altitudine, care are dimensiunea a trei autobuze, potrivit unui alt oficial din domeniul apărării.

“Nu creează o valoare adăugată semnificativă față de ceea ce RPC este probabil capabilă să colecteze prin lucruri precum sateliții de pe orbita joasă a Pământului“, a declarat oficialul de rang înalt din domeniul apărării.

Potrivit oficialului, guvernul SUA a angajat discuții cu guvernul chinez atât prin intermediul ambasadei chineze din Washington, cât și prin intermediul misiunii diplomatice americane din China.

Oficialii americani din domeniul securității naționale au avertizat în mod constant cu privire la eforturile de spionaj ale Chinei, iar prezența balonului în SUA vine într-un moment sensibil, în condițiile în care secretarul de stat Antony Blinken este așteptat să se deplaseze la Beijing în următoarele zile, o călătorie importantă menită să fie o urmare a întâlnirii președintelui Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping de anul trecut.

Biden a declarat că China este “cea mai importantă provocare geopolitică a Americii”, iar competiția dintre cele două superputeri globale este intensă.

În ultimii ani, tensiunile s-au amplificat din cauza insulei autonome Taiwan, a situației drepturilor omului din China și a activităților sale militare din Marea Chinei de Sud, printre o mulțime de alte probleme.

ADVERTISEMENT
Tags:
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după...
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după jumătate de secol
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu,...
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu, recuzată și transferată în aceeași zi
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au...
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au intervenit în forță!
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te...
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te costă dacă ai făcut pană şi chemi mecanicii la faţa locului
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste...
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în...
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui accident. 'Va fi o recuperare lungă'
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în...
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a urmat apoi
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să...
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia...
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia că dormea în camion. „Șeful preferă să plătească amenda, e mai ieftin decât hotelul”
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al...
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al Monicăi Gabor scapă de problemele cu banii? Ce veste a primit