News

Un masiv incendiu de vegetație a afectat patru localități, în Dolj. Flăcările s-au extins la casele oamenilor. Update

Patru localități din Dolj sunt afectate de un uriaș incendiu de vegetație. Există victime intoxicate cu fum și transportate la spital.
08.10.2023 | 21:55
Un masiv incendiu de vegetatie a afectat patru localitati in Dolj Flacarile sau extins la casele oamenilor Update
Pompierii atrag mereu atenția asupra pericolul ce-l reprezintă incendierea terenurilor / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT
09-10-2023
09:42

Cinci oameni au ajuns la spital

Cinci oameni au ajuns la spital, patru intoxicați cu fum și altul cu atac de panică. Localnicii se plâng că, după apelurile la 112, au așteptat zeci de minute până au primit ajutor.

Panicaţi, oamenii și-au lăsat părăsit gospodăriile şi au încercat să scape care cum au putut de furia flăcărilor. Astfel, o bunică ce abia putea să meargă s-a deplasat cu ajutorul unui scăunel, de care s-a sprijinit la fiecare pas.

Pe lângă locuințe, au ars anexe gospodărești, tone de cereale, lemne de foc, păsări de curte, porci și utilaje agricole.

Un puternic incendiu de vegetație a afectat patru localități din județul Dolj. Focul s-a extins cu repeziciune în zonele locuite, mai multe case fiind afectate, existând și victime intoxicate cu fum.

Din câmp, focul a năvălit în casele oamenilor

Un incendiu de vegetație, alimentat de vântul puternic, a izbucnit, duminică, în județul Dolj. Potrivit ISU Dolj, incendiul care a mistuit vegetație uscată s-a extins în zona a patru localități.

ADVERTISEMENT

„Prin intermediul SNUAU 112, ISU Dolj a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu de vegetaţie uscată în zona localităţilor Gângiova, Comoşteni, Gighera şi Zăval. Imediat au fost anunţate autorităţile locale (serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă) care, după deplasarea la faţa locului şi analizarea situaţiei, au solicitat sprijin pentru stingerea incendiului, fiind alertată şi subunitatea de pompieri cea mai apropiată, Garda de intervenţie Bechet, care s-a deplasat la locul incendiului cu două echipaje de stingere”, a comunicat Inspectoratul.

Vântul puternic a alimentat flăcările și, în condițiile unor slabe măsuri de prevenire la nivel local (incendiile de vegetație uscată sunt frecvente toamna), focul s-a propagat cu repeziciune din câmp la casele oamenilor.

ADVERTISEMENT

Intervenție masivă a pompierilor

„Pentru că focul se extindea rapid, pe lângă echipajele de voluntari și două autospeciale de la Garda de Intervenție Bechet, la locul intervenției au ajuns echipaje de stingere de la Secția de Pompieri Segarcea, Secția de Pompieri Băilești, Detașamentul 1 de Pompieri Craiova și Detașamentul 2 de Pompieri Craiova. De asemenea, la ordinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, două autospeciale de la Detașamentul de Pompieri Caracal din cadrul ISU Olt au fost trimise în zona afectată de incendiu”, scrie Jurnalul.ro.

Potrivit ISU Dolj, flăcările au afectat șase gospodării iar patru persoane care au suferit intoxicații cu fum au primit asistență medicală la fața locului. Pentru a le monitoriza mai bine evoluția, aceste persoane au fost transportate la spitalul din Dăbuleni. O altă persoană, hipertensivă, a fost transportată la spital, în Craiova.

ADVERTISEMENT

Pericolul incendierii terenurilor

Pompierii atrag de repetate ori atenția asupra pericolelor pe care le reprezintă incendiile de vegetație uscată, declanșate de oameni pentru a curăți terenurile gricole.

ADVERTISEMENT

„La nivelul întregii țări a crescut numărul incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor”.

Aceste incendii pot afecta locuințe, construcții, șosele sau căi ferate, fondul forestier, etc. De aceea oamenii trebuie să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. „Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA”, informează pompierii.

„Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, avertizează ISU Dolj.