News

Alertă în Europa după accidentul nuclear din Rusia. Unde s-au depistat particule radioactive. Care e situația în România

15.08.2019 | 14:42
Alerta in Europa dupa accidentul nuclear din Rusia Unde sau depistat particule radioactive Care e situatia in Romania

Este alertă radioactivă în Europa după accidentul nuclear care a avut loc în Rusia. S-au depistat particule radioactive la granița Norvegiei cu Federația Rusă. Inițial, guvernul de la Moscova a spus că nu există niciun motiv de panică privind explozia nucleară care a avut loc în regiunea Arkhangelsk.

Particule radioactive depistate în Norvegia după accidentul nuclear din Rusia

Autoritatea care se ocupă de siguranța nucleară în Norvegia a detectat mici cantități de iod radioactiv în aer pe care acum le analizează pentru a afla cât de gravă este, de fapt, situația după ce autoritățile ruse au admis că nivelul de radioactivitate este de 16 ori peste cel normal. „La acest moment nu este posibil să determinăm dacă ultima detectare de iod are legătură cu accidentul din Arhanghelsk de săptămâna trecută. DSA continuă testarea şi analiza”, precizează DSA, autoritatea norvegiană de studiere a activităților nucleare.

Iodul radioactiv a fost depistat de norvegieni la stația de filtrare a aerului din Svanhovd, aproape de granița țării scandinave cu Rusia. Cele două țări sunt despărțite de un râu, iar specialiștii se tem ca apa să fie contaminată de substanțe radioactive, dacă se confirmă gravitatea exploziei nucleare care a avut loc pe 8 august.

accident nuclear rusia
Iodul radioactiv descoperit la granița dintre Norvegia și Rusia va fi analizat de oamenii de știință. Sursa foto: GOOGLE MAPS

Greenpeace: E mult mai grav decât se susține

Greenpeace susține că accidentul este mult mai grav decât vor să admită autoritățile din Rusia. În nordul Rusiei, în urma evenimentului care a avut loc în urmă cu o săptămână, locuitorii din mai multe localități cer pastile de iod pentru că se tem că ar putea asista la un nou Cernobîl.

„Creșterea radiațiilor a avut loc  între orele 11.50 și 12.30 și a revenit la nivel normal în toate locațiile până la ora 14.00”, a declarat șeful Direcției de protecție civilă a administrației din Severodvinsk, Valentin Megomedov, pentru agenția regională de știri din Arkhangelsk 29.ru. În România, nu există deocamdată nicio avertizare cu privire la efectele accidentului nuclear din Rusia.

 

Tags: