News

Alertă în Grecia! Încă patru turiști români au fost diagnosticați cu noul coronavirus

17.07.2020 | 19:19
Alerta in Grecia Inca patru turisti romani au fost diagnosticati cu noul coronavirus
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor de turiști români infectați testați pozitiv cu noul coronavirus în timpul vacanței din Grecia crește pe zi ce trece și stârnește îngrijorare în rândul autorităților. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în ultimele de ore au fost depistate nu mai puțin de patru persoane infectate.

Cazurile vin la scurt timp după ce alți trei compatrioți – doi în Salonic și unul în Corfu – au fost plasați în carantină din același motiv. Unul dintre aceștia a fost testat pentru a doua oară, rezultatul fiind pozitiv. De asemenea, cetățeanul român care locuia cu persoana în cauză a fost testat şi confirmat pozitiv pentru infecţia cu SARS-COV-2 și va rămâne la rândul său în carantină timp de 14 zile.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, Ambasada României la Atena a fost notificată de autorităţile elene cu privire la un turist român aflat din Corfu confirmat cu noul coronavirus în urma testului efectuat la intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost transferat în unitatea hotelieră în care îşi va efectua carantina împreună cu un membru al familiei, tot cetăţean român.

Încă patru turiști români au fost testați pozitiv cu coronavirus în Grecia

Cu privire la cetățenii români testați pozitiv pentru COVID-19 pe teritoriul Republicii Elene, suplimentar față de cele opt cazuri comunicate anterior, au fost identificate alte patru cazuri de infectare cu COVID-19. Trei turiști se află în insula Thassos, iar cel de-al patrulea își petrecea vacanța în Lefkada.

ADVERTISEMENT

Totodată, cu referire la elementele menționate în spațiul public privind turiștii români depistați pozitiv cu COVID-19 în Republica Elenă și care refuză efectuarea carantinei pe teritoriul acestui stat decizând să revină în România pe cale rutieră, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu legislația bulgară, persoanele confirmate cu COVID-19 urmează a fi plasate în carantină, din dispoziția autorităților sanitare.

Autoritățile bulgare pot lua, de asemenea, decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Bulgariei. MAE reamintește că cetățenii care intră în Republica Bulgaria, inclusiv în scopul tranzitului, sunt obligați să completeze o declarație prin care atestă că nu au simptome specifice infecției cu COVID-19 și că nu au intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca infectate cu virusul SARS-CoV2 în ultimele 14 zile și nici nu sunt plasați în carantină.

ADVERTISEMENT

Declarația este disponibilă pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe – https://www.mae.ro/node/51904. În acest sens, MAE subliniază că declararea unor date false este sancționată conform legii bulgare.

În continuarea informațiilor privind situația turiștilor români aflați în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu informațiile comunicate public de către autoritățile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, termenul pentru completarea formularului electronic (Passenger Locator Form) a fost modificat.

ADVERTISEMENT

Astfel, față de regula anterioară care stabilea obligativitatea completării formularului electronic cu minimum 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Elene, conform noilor informații, acesta poate fi completat inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT