Reprezentanţii Salvamont Salvaspeo Mureş au anunțat, că în noaptea de marți spre miercuri, un cioban a fost atacat de un urs, pe raza localității Dumbrava.
În urma atacului, bărbatul s-a ales cu mai multe răni la ambele picioare și a avut nevoie de îngrijiri medicale. Potrivit salvamontiștilor, acesta a fost preluat de un echipaj SMURD, care l-a transportat de urgență la spital.
”Azi noapte, echipa Salvamont Mures a fost alertat la un atac de urs. Victima a fost un cioban, ale cărui ambele picioare au fost rănite de animal. Atacul a fost în zona Dumbrava jud. Mureś. Victima a fost preluat de un echipaj SMURD”, au transmis reprezentanții Salvamont Salvaspeo Mureş pe Facebook.
Atacul din județul Mureș vine la numai câteva săptămâni după tragedia din Jepii Mici în urma căreia o fată de doar 19 ani a fost ucisă de un urs.
Moartea șocantă a tinerei a determinat autoritățle să adopte legea pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021.
Aceasta este deja în vigoare și introduce cote anuale de vânătoare pentru populaţia de urşi, pe baza unui studiu ştiinţific.
Astfel, în baza acestei legi, în perioada 2024-2025, 426 de exemplare de urs vor fi împușcate astfel încât o tragedie precum cea din Jepii Mici să nu se mai repete.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a obținut deja acordul ca în acest an să fie împușcați peste 400 de urși pentru a reduce presiunea pe care aceștia o pun pe așezările umane.
”Eu cred că e mult mai mult decât ceea aveam înainte. Fără îndoială 400 de exemplare vor reduce presiunea pe care astăzi o resimţim cu toţii în habitate, pentru că atunci când urşii se plimbă prin centrul Ploieştiului, spre exemplu, în mod evident ai o problemă cu numărul acestora. E un lucru absolut nefiresc Au ajuns urşi şi în judeţe şi în localităţi unde n-au fost văzuţi vreodată.
Deci din acest punct de vedere cred că e un pas înainte. O să tragem linie şi o să vedem în materie de pagube, în materie de conflicte om-urs, în materie de apeluri la 112 dacă la sfârşitul acestui an, această lege a dat rezultatele pe care parlamentul le urmăreşte sau nu. Şi cred că după aceea putem să concluzionăm şi să acţionăm”, a declarat Mircea Fechet.