News

Alertă în lumea medicală. Streptococul A a ucis mai mulți copii, în Marea Britanie. Medic: ”Sunt sigur că sunt infecții și în România”

Este alertă în lumea medicală. Autoritățile britanice au anunțat decesul mai multor copii, în urma infecției cu streptococul A. Un medic e convins că boala a ajuns și în România.
06.12.2022 | 23:51
Alerta in lumea medicala Streptococul A a ucis mai multi copii in Marea Britanie Medic Sunt sigur ca sunt infectii si in Romania
Mai mulți copii au murit în Marea Britanie din cauza infecției cu streptococul A. Sursa foto: livescience.com
ADVERTISEMENT

Îngrijorare mare în lumea medicală. Decesul mai multor copii din Marea Britanie, infectați cu streptococul A, crește temerile privind o nouă posibilă pandemie.

Mai mulți copii au murit în Marea Britanie din cauza infecției cu streptococul A

Marți, 6 decembrie, autoritățile sanitare din Marea Britanie au anunțat decesul a încă doi copii, în urma infecției cu streptococul A, bacterie care provoacă scarlatina, scrie Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Astfel, numărul victimelor în rândul celor mici ajunge la nouă în acest sezon rece. Ca o măsură de prevenție, ministrul britanic al sănătății a anunțat luni că autoritățile iau în considerare inclusiv administrarea preventivă de antibiotice copiilor în școlile afectate de infecții.

Streptococul A poate provoca infecţii uşoare sau fatale, în special atunci când ajunge în sânge. Vorbim de boli precum angina streptococică, impetigo (infecţie a pielii) şi scarlatina.

ADVERTISEMENT

De asemenea, bacterie poate provoca și boli diferite ale nasului, gâtului și plămânilor.

În ceea ce privește modul de transmitere, medicii spun că streptococul A se poate răspândi prin tuse, strănut și contact piele pe piele.

Simptomele streptococului A sunt următoarele: durere la înghițire, febră, amigdale umflate cu pete albe, glandele umflate ale gâtului, o temperatură ridicată sau o erupție cutanată.

ADVERTISEMENT

Medic: ”Sunt sigur că sunt cazuri și în România”

Cunoscutul doctor Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, spune că infecțiile cu streptococ sunt frecvente la copii, mai ales când revin în colectivități.

Acesta este de părere că, deși oficial încă nu s-a anunțat acest lucru, infecții cu streptococul A există și în România.

ADVERTISEMENT

”Este absolut firesc că apară astfel de infecții. Sunt și infecții invazive, dar din fericire acestea sunt puține, excepții și de regulă sunt asociate cu factori de risc individual.

Sunt absolut sigur că în această perioadă sunt cazuri de infecții cu streptococ A în multe țări, inclusiv în România, nu numai în Marea Britanie.

Momentan, nu sunt vaccinuri care să prevină îmbolnăvirea gravă din cauza infecției cu streptococul A însă există în teste unele seruri de acest tip. Sunt în dezvoltare niște vaccinuri contra streptococului de grup A. Momentan nu este nimic pe piață”, a precizat dr. Marius Geantă, pentru ziare.com.

Dr. Geantă are și sfaturi pentru părinți. ”Ceea ce este foarte important: la apariția semnelor ca durere în gât, roșeață în gât, febră, părinții să se adreseze medicului”, spune doctorul.

ADVERTISEMENT