ADVERTISEMENT
News

Alertă în Marea Britanie! O nouă mutație aduce alte restricții. Au fost interzise zborurile din Brazilia și Portugalia

Autor: Bogdan Solomon | 15.01.2021 | 15:37
Alertă în Marea Britanie! O nouă mutație aduce alte restricții. Au fost interzise zborurile din Brazilia și Portugalia
Toate zborurile din America de Sud, Portugalia și Insulele Capului Verde au fost suspendate. Sursa foto: Colaj Fanatik

Pe fondul îngrijorărilor provocate de noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 descoperită în Brazilia, autoritățile din Marea Britanie au luat o decizie radicală. Potrivit ministrului Transporturilor, Grant Shapps, a fost interzis accesul persoanelor care sosesc din America de Sud, Portugalia și Insulele Capului Verde.

ADVERTISEMENT

Sunt exceptați, însă, de la această măsură resortisanții britanici și irlandezi, precum și cei ai țărilor terțe cu drept de ședere, dar trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile dacă se întorc din aceste destinații.

Mutația denumită științific E484K se regăsește în tulpinile apărute recent în Africa de Sud, Brazilia și Japonia, dar nu și în cea din Anglia. „Este cea mai îngrijorătoare dintre toate” în privința răspunsului imun, avertizează Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge.

Marea Britanie interzice accesul călătorilor din Brazilia, de teama noii mutații Covid

Am luat decizia urgentă de a opri sosirile din Argentina, Brazilia, Bolivia, Capul Verde, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana Franceză, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay și Venezuela începând cu 15 ianuarie 2021, în urma depistării unii noi variante a coronavirusului în Brazilia”, a anunțat ministrul britanic al Transporturilor.

ADVERTISEMENT

Cele trei mutații cheie ale noii variante care circulă, potrivit experților, din decembrie 2020, în Manaus, Brazilia reflectă în mare parte unele dintre mutaţiile identificate şi în varianta sud-africană. Aceasta poartă o mutaţie în proteina spike numită E484K, care s-a demonstrat că reduce recunoaşterea anticorpilor.

Noile versiuni ale coronavirusului original apar în timp, ca urmare a diferitelor mutații. De altfel, numeroase mutații ale Sars-CoV-2 au fost observate încă de la apariția sa, dar fără consecințe notabile. Variantele apărute în Anglia, Africa de Sud și Japonia (n.r. aceasta din urmă prin călătorii din Brazilia) împărtășesc o mutație numită N501Y.

Situată pe proteina coronavirus spike, aceasta ar putea face ca alte variante ale virusului să devină mult mai contagioase. În plus, testele de laborator au arătat că există riscul ca mutația respectivă să împiedice anticorpii să detecteze virusul, ceea ce ar face extrem de dificilă neutralizarea ei.

ADVERTISEMENT

Ca atare, poate ajuta virusul să ocolească protecția imunitară conferită de o infecție anterioară sau de vaccinare”, explică François Balloux, profesor la University College London. Tocmai această perspectivă de „evadare imunitară” le dă fiori oamenilor de știință, având în vedere problema eficacității vaccinului.

Pe 8 ianuarie, BioNTech și Pfizer, producătorii celui mai important ser din lume, au dat asigurări în privința eficienței sale împotriva mutației N501Y. Analizele de laborator nu acoperă, însă, E484K, de unde și îngrijorările specialiștilor.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!