News

Alerta în Marea Britanie. O nouă variantă de coronavirus provoacă îngrijorare. Ce spun specialiștii

O altă zi, o altă variantă. Cea mai recentă încarnare a coronavirusului pentru a ridica îngrijorări a fost legată de Nepal, care a fost afectat de infecții care s-au revărsat din focarul din India.
04.06.2021 | 18:49
Alerta in Marea Britanie O noua varianta de coronavirus provoaca ingrijorare Ce spun specialistii
ADVERTISEMENT

Ministrul Transporturilor din Marea Britanie a vorbit despre o mutație, care ar fi o variantă nepaleză a coronavirusului care produce COVID-19, dar sistemul național de sănătate (Public Health England, PHE) spune că nu examinează o astfel de variantă.

Oficialii britanici vorbesc de o variantă nepaleză a coronavirusului. Ce spun experții despre existența acesteia

Ce este varianta nepaleză?

Mulți oameni de știință își pun aceeași întrebare. Există mii de variante ale coronavirusului care provoacă COVID-19, dar autoritățile de sănătate publică se concentrează doar asupra celor care au mutații cu aspect îngrijorător sau sunt demonstrabil mai periculoase.

ADVERTISEMENT

Public Health England le numeșt „variante în curs de investigare” sau „variante îngrijorătoare”. Nu există nicio variantă nepaleză care să facă obiectul unei investigații sau să fie o variantă îngrijorătoare conform PHE.

De unde a venit numele?

Focarul devastator din India s-a răspândit în Nepal. Țara nu face prea multe secvențieri genomice, dar printre variantele identificate, există cel puțin un caz de variantă Delta, găsit pentru prima dată în India, care poartă o mutație numită K417N.

ADVERTISEMENT

Aceeași variantă a fost găsită în numeroase țări, inclusiv Marea Britanie, Portugalia, SUA și India. A apărut de 14 ori în Japonia, iar 13 dintre aceste eșantioane au fost identificate la turiști din Nepal.

Cu toate acestea, nu este clar de unde a provenit varianta. În total, 91 de cazuri au fost înregistrate în baza de date a coronavirusului Gisaid.

ADVERTISEMENT

De ce atrage atâta atenție?

Când ministrul Transporturilor din Marea Britanie, Grant Shapps, a eliminat joi Portugalia de pe „lista verde” a țărilor, el a citat creșterea ratelor de pozitivitate și „un fel de mutație Nepal a variantei indiene care a fost detectată”, adăugând „pur și simplu nu cunoaștem potențialul ca aceasta să fie o mutație care învinge vaccinul și pur și simplu nu dorim să ne asumăm riscul, deoarece ajungem la 21 iunie și revizuirea celei de-a patra etape a deblocării”.

Nu ar trebui evitată botezarea variantelor cu nume de țări?

Organizația Mondială a Sănătății a elaborat un sistem de denumire a variantelor de coronavirus, astfel încât să nu stigmatizeze țările în care sunt detectate pentru prima dată. Variantele pot fi identificate mai întâi în țările care realizează cea mai mare secvențiere genomică.

ADVERTISEMENT

Toate acestea sugerează că trimiterea lui Shapps la o mutație a Nepalului nu a fost chiar pe mesaj. În cadrul noului sistem, s-a terminat variantele Kent, Africa de Sud, Brazilia și India și s-a trecut la variantele Alpha, Beta, Gamma și Delta.

Ar putea varianta să se sustragă vaccinurilor?

Aceeași mutație K417N se găsește în varianta beta detectată pentru prima dată în Africa de Sud. Varianta beta este un motiv de îngrijorare, deoarece dovezile sugerează că este parțial rezistentă la vaccinurile bazate pe virusul pandemic original și la imunitatea dobândită de infecția anterioară cu COVID.

Se crede că mutația K417N face parte din motivul pentru care varianta Beta poate să nu fie combătută într-o oarecare măsură de vaccinuri, astfel încât atunci când varianta Delta extrem de transmisibilă dobândește mutația, oamenii de știință trebuie să-i acorde atenție.

Varianta COVID-19 identificată în India poate crește riscul de spitalizare

Varianta de coronavirus B.1.617.2 care a fost identificată pentru prima dată în India se crede acum că este dominantă în Regatul Unit, a anunțat Public Health England, adăugând că dovezile timpurii sugerează că ar putea provoca un risc crescut de spitalizare în comparație cu tulpina care a fost detectată pentru prima dată în Anglia.

În timp ce PHE a avertizat că sunt necesare mai multe date, constatările sale timpurii au arătat că varianta B.1.617.2 sau „Delta” era mai probabil să provoace boli grave decât varianta B.1.1.7 sau „Alpha”, care fusese dominantă în Marea Britanie de când a fost detectată pentru prima dată în sud-estul Angliei în toamna trecută.

O analiză a 38.805 cazuri secvențiate în Anglia a arătat că varianta Delta a prezentat de 2,61 ori riscul de spitalizare în decurs de 14 zile, comparativ cu varianta Alpha, când au fost luate în considerare variabile precum vârsta, sexul, etnia și statutul de vaccinare.

În această săptămână, cel puțin 278 de persoane cu varianta Delta au ajuns în secțiile de urgență ale spitalelor din Marea Britanie, iar 94 de persoane care au fost internate în spital peste noapte – o creștere față de cele 201 de persoane cu varianta Delta care au frecventat secțiile de urgență săptămâna trecută, inclusiv 43 de internări, a subliniat PHE.

„Majoritatea acestora nu fuseseră vaccinați”, a subliniat PHE.

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie a aprobat serul Pfizer pentru copiii între 12 și 15 ani

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a declarat vineri că vaccinul Pfizer/BioNTech este sigur pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, după o „revizuire riguroasă”, în urma unor evaluări similare în Uniunea Europeană și Statele Unite.

Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA) a aprobat serul cu două doze în urma studiilor clinice efectuate în rândul grupelor de vârstă mai mici, spunând că vaccinul a îndeplinit „standardele așteptate” de siguranță, calitate și eficacitate.

Un comitet guvernamental privind vaccinarea va decide acum dacă și când să înceapă administrarea dozelor la categoria de vârstă. Până în prezent, a urmat cu promptitudine toate hotărârile MHRA privind vaccinurile oferite de Pfizer și alte companii.

Aprobarea autorității de reglementare britanice vine după cea a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și a Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), luna trecută, pentru ca adolescenții să primească vaccinul Pfizer/BioNTech.

România a început miercuri imunizarea adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer. Schema de vaccinare recomandată pentru această categorie de vârstă constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.

ADVERTISEMENT