Vara e în toi și cu toții căutăm cele mai bune alimente care ne pot ajuta să facem față temperaturilor caniculare din aceste zile. Ca de fiecare dată pepenii rămân la loc de cinste în topul preferințelor noastre, dar nu trebuie să uităm că aceștia pot fi uneori foarte toxici pentru organism.
Chiar dacă întăresc sistemul imunitar, scad semnificativ riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare, reglează nivelul presiunii arteriale, digestia și previn apariția astmului sau cancerului, dacă sunt injectați cu anumite substanțe riscă să devină extrem de nocivi.
În plus, nu e deloc ușor să faci alegerea cea mai potrivită, mai ales când ai de-a face cu piețari „experimtentați”. Fie că ne ademenesc cu vorbe bine ticluite sau cu reduceri substanțiale, aceștia au o putere de convingere incredibilă și nu rămân niciodată cu marfa pe tarabă la sfârșitul zilei.
Și dacă tot am pomenit de substanțele cu care pepenii sunt „hrăniți” pentru a crește rapid suficient de mari și de frumoși pentru a lua ochii celor dornici să se hidrateze și să-și astâmpere pofta de dulce, piesa de rezistență este de departe Forclorfenuronul. Acest compus chimic le grăbește coacerea dacă au fost culeși mai devreme decât trebuia și îi păstrează în stare bună mai mult timp, fiind un excelent conservant.
Odată consumat, însă, ne va îmbolnăvi cu foarte mare ușurință. De aceea, în momentul în care tăiem pepenele roșu, specialiștii ne recomandă să acordăm o atenție sporită culorilor. Mai concret, coaja nu trebuie să fie galbenă, iar pulpa nu este sub nicio formă indicat să aibă dungi albe.
În plus, chiar dacă arată bine pe dinăuntru, fructele cu găuri în ele sunt compromise și trebuie ocolite, la fel ca pepenele din al cărui interior lipsește o bucată mare, este răscopt, ori conține extrem de mulți hormoni de creștere.
Deși clima nu le-a fost cel mai bun prieten în acest an, recolta de pepeni de Dăbuleni a ajuns pe tarabele din piețe și îi așteaptă cuminte pe pofticioși. Din cauza importurilor, harbuzul românesc pleacă de la fermier la un preț de 2 lei pe kilogram, spre nemulțumirea tuturor producătorilor, în timp ce cumpărătorii nu ezită nici ei să își strige oful.
Asta pentru că sunt nevoiți să scoată din buzunare chiar și 4 lei pe kilogram pentru a se putea bucura de cel mai iubit fruct al verii. Totodată, oamenii sunt revoltați de faptul că acesta ajunge în piețe necopt și nu se pot bucura de gustul lui desăvârșit.
„Trebuie să fiți în pas cu lumea, pepeni de Grecia, care sunt cu mult peste calitatea pepenilor din Dăbuleni se vând en-gros la 1 leu kilogramul, voi vreți dublu și 60% cruzi. Trebuie să gândiți că eu în calitate de samsar vând orice pepene, chiar și crud.
Știți cine are de suferit de pe urma faptului că rupeți pepenii cruzi? Oamenii care cumpără să dea la copii!”, a scris pe Facebook una dintre persoanele care se ocupă cu vânzarea mărfii achiziționate de la producători.