Utilizatorii Gmail ar trebui să fie atenți la un nou tip de înșelătorie. Aceasta este una destul de complexă, astfel că atacatorii pot prelua foarte ușor datele personale și inclusiv accesul la conturi. Se pare că inteligența artificială joacă un rol esențial.
Utilizatorii Gmail au fost avertizați pentru prima dată cu privire la această nouă amenințare încă din luna mai a anului trecut. La acel moment, FBI a emis o alertă după ce a observat o creștere a înșelătoriilor prin inteligență artificială.
Unele erau atât de grave, încât atacurile îi lăsau pe oameni fără bani. Au fost cazuri în care s-au produs inclusiv furturi de identitate. Cum acționează însă escrocii și ce trebuie să știe utilizatorii?
„Atacatorii se folosesc de inteligența artificială pentru a crea mesaje vocale sau video foarte convingătoare, precum și e-mailuri, pentru a permite scheme de fraudă împotriva persoanelor fizice și juridice deopotrivă.
Aceste tactici sofisticate pot duce la pierderi financiare devastatoare, daune reputaționale și compromiterea datelor sensibile”, spunea în luna mai agentul special FBI responsabil Robert Tripp.
De atunci, au fost vizate și mai multe persoane. Echipa Malwarebytes a emis acum noi alerte cu privire la această situație. Vizați sunt în primul rând utilizatorii Gmail. Totuși nu e exclus ca lucrurile să evolueze în sens negativ.
Cum acționează atacatorii? Noile escrocherii încep cu primirea de către utilizatori a unor apeluri telefonice în care se pretinde că le-au fost compromise conturile Gmail. Apelul este urmat de un e-mail cu aspect legitim care pare că provine direct de la Google.
„Scopul este de a convinge ținta să furnizeze infractorilor codul de recuperare Gmail al utilizatorului, pretinzând că este necesar pentru a restaura contul”, a explicat Malwarebytes.
Dacă sunt păcăliți, infractorii au acces nu numai la Gmail-ul țintei, ci și la o mulțime de servicii. Iar asta ar putea duce chiar la furtul identității. „Escrocheriile devin din ce în ce mai sofisticate, mai convingătoare și sunt desfășurate la o scară din ce în ce mai mare”, a explicat Sam Mitrovic, un consultant în soluții Microsoft.
FBI mai vine însă cu o altă recomandare importantă. Aceasta vizează e-mailurile și mesajele text nesolicitate care conțin un link către un site web aparent legitim care solicită vizitatorilor să se conecteze.
Adevărul este însă că site-urile web conectate sunt false, special concepute pentru a fura datele. Astfel, cine primește mesaje de acest tip, ori apeluri care par de la Google, ar fi bine să rămână vigilent, să nu dea click și nici alte detalii. Sunt șanse mari să fie vorba doar despre o escrocherie.