Fructe și legume toxice descoperite de inspectorii ANF. Numărul acestora a crescut semnificativ. Regăsim în piețe din ce în ce mai multe produse cu stropite cu pesticide.
Controalele inspectorilor de la Autoritatea Națională Fitosanitară s-au intensificat în acest an. Au fost descoperite 28 de produse care conțin substanțe toxice peste nivelurile sigure de consum. Cerealele sunt, de asemenea, pe listă, alături de fructe și legume.
Totuși, cele mai multe probleme au fost identificate în cazul roșiilor. S-au prelevat probe, iar șapte dintre acestea au arătat o concentrație de pesticide peste limite.
Mai mult, în cazul cepei verzi s-au descoperit cinci probe neconforme. Substanțe toxice s-au găsit și la mărar, pătrunjel, mere, țelină sau vinete. Rezultatele sunt din ce în ce mai îngrijorătoare.
Oficialii vorbesc despre o creștere a numărului de teste cu 30% și de o intensificare a numărului de controale. În acest context, urmează ca echipele să meargă să testeze și ardeii, roșiile, dar și castraveții din sere și solarii.
Nu numai produsele din țara noastră sunt problematice la acest capitol, ci și cele din import. Inspectorii au descoperit în anul acesta peste 38 de loturi de fructe și legume pline cu pesticide peste limitele admise.
Majoritatea produselor toxice sunt aduse din Turcia sau Egipt. De aici vin morcovii, portocalele, mandarinele, nectarinele sau chiar roșiile. Mai mult, primim mere din Polonia și Ucraina, dar și salată din Serbia.
„În primele 9 luni ale acestui an, Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor a testat doar 1.377 de fructe și legume aduse din afara țării pentru a vedea dacă acestea conțin pesticide peste limite. Asta în contextul în care importurile cresc de la un an la altul.
Doar în prima jumătate a acestui an, România a adus fructe din alte țări în valoare de 26 de milioane de euro. Autoritatea testează cât are menirea să testeze, însă importatorii testează mult prea puțin. Își asumă riscuri și împart riscurile cu consumatorul final”, a declarat Alexandru Ciric – director Institutul de Cercetare Alimentară, potrivit observatornews.ro.
Medicii sunt îngrijorați și fac avertizări în legătură cu efectele consumului de produse cu pesticide. Nu sunt neapărat efecte imediate, ci mai degrabă efecte care se vor vedea pe termen lung.
„Pot produce si anumite forme de cancer, cum ar fi cancer de sân, de prostată, de ovare. De asemenea, au fost studii care au indicat că pesticidele pot crește incidența unor leucemii”, a declarat Radu Țincu, medic toxicolog.