News

Alertă în România! Seceta a venit cu măsuri extreme. Un primar a interzis sătenilor să-și mai ude legumele. Cei prinși în fapt riscă debranșarea

Seceta tot mai extinsă în România aduce măsuri extreme în ceea ce privește consumul de apă. În județul Cluj, un primar a interzis sătenilor să-și mai ude legumele.
22.06.2022 | 14:58
Alerta in Romania Seceta a venit cu masuri extreme Un primar a interzis satenilor sasi mai ude legumele Cei prinsi in fapt risca debransarea
Seceta accentuată duce la măsuri extreme în România. Un primar a interzis sătenilor să-și mai ude legumele. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Precipitațiile puține căzute în ultimele luni intensifică seceta și în zonele centrale ale țării. Autoritățile sunt obligate să recurgă la măsuri extreme.

Seceta accentuată duce la măsuri extreme în România. Un primar a interzis sătenilor să-și mai ude legumele

Foarte multe culturi din grădinile cetățenilor sunt afectate de seceta din această perioadă. Unii oameni recurg la udarea plantelor, lucru care afectează grav rețeaua de apă.

ADVERTISEMENT

Într-o comună din județul Cluj, primarul a decis să interzică udarea grădinilor de legume, avertizând să cei care sunt prinși vor fi debranșați.

Magdalena Lucia Suciu, edil al comunei Chinteni, informează, într-o postare pe Facebook, că cetățenii nu mai pot folosi apa potabilă pentru a uda grădinile.

ADVERTISEMENT

În același mesaj, aceasta avertizează locuitori care nu se supun deciziei ar putea să fie debranșați de la conducta de apă.

”Având în vedere problemele apărute în legătură cu furnizarea apei potabile, vă adresăm insistent rugămintea de a nu mai folosi apa pentru a uda grădinile pe care le dețineți.

ADVERTISEMENT

În cazul în care problema persistă, reprezentanții Companiei de Apă ne-au comunicat că vor furniza apa pe zone, pentru ca toți locuitorii să beneficieze de apă. De asemenea, în situația în care reprezentanții Companiei de Apă vor depista persoane în timp ce udă în grădină, acestora le va fi sistată furnizarea apei potabile.

Vă informăm că pentru îmbunătățirea situației existente, vom realiza cel de-al doilea bazin de apă, în acest moment fiind în faza de autorizare. Depindem în continuare însă de derularea procedurilor de achiziție publică, care pot întârzia atribuirea contractului de achiziție de lucrări”, scrie primărița pe site-ul de socializare.

ADVERTISEMENT

Seceta nu se va ameliora nici în perioada următoare. Prognoza ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis, la începutul acestei săptămâni, prognoza pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 20 iunie – 18 iulie 2022.

Din păcate, ANM estimează zile călduroase și lipsite de precipitații. În finalul lunii iunie, temperaturile înregistrate vor fi ușor mai ridicate decât normalul perioadei, în special în zonele de vest, sud-est și local în zonele central-estice. În restul țării, valorile termice se încadrează în normalul perioadei.

Ploile vor fi deficitare în mai toate regiunile României, cu precădere în zonele de centru, nord și în zonele montane.

ADVERTISEMENT