News

Alertă în toate pieţele din România. Care sunt roșiile pline de pesticide de care trebuie să vă feriți

Alertă în toate pieţele din România după primele zile de primăvară. Care sunt roșiile pline de pesticide de care trebuie să vă feriți atunci când faceți cumpărături
10.05.2022 | 17:01
Alerta in toate pietele din Romania Care sunt rosiile pline de pesticide de care trebuie sa va feriti
Alertă în toate pieţele din România în această perioadă a anului. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

O nouă alertă alimentară a fost lansată în România, de data aceasta în piețe. Nici nu a venit bine primăvara și pe tarabe au și apărut fructe și legume care în mod normal se coc mult mai târziu. Nu toate sunt în regulă.

Alertă alimentară în piețe

Experții spun că există un anumit tip de roșii care e mai degrabă plin de pesticide decât de sănătate. Vorbim despre roşiile cu ţugui care au devenit încet, dar sigur un adevărat pericol pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Majoritatea sunt coapte forţat și, din nefericire, acest tip de roşii acumulează o cantitate mare de toxine. Una care nu poate fi îndepărtată printr-o simplă spălare sau îndepărtare a unei părți anume.

„Acest ţugui poate să fie pe de-o parte o caracteristică genetică de soi sau poate să fie generat de stimulenţi chimici dacă s-au folosit pentru polenizare sau pentru coacere forţată”, a declarat acad. dr Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău pemtru Rtv.

ADVERTISEMENT

De altfel, specialiștii în legumicultură n-au ezitat o clipă și au transmis că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată poate cauza cancer. Sfatul celor din domeniu este ca, în această perioadă, să ne ferim să cumpărăm de pe piaţă tomate cu ţugui, deoarece mai toate sunt crescute artificial cu pesticide.

Între timp, pieţele sunt invadate de acest sortiment de roşii. Fermierii susțin că acel moţ ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc, timpuriu, însă specialiştii avertizează că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.

ADVERTISEMENT

Ca să scăpăm de această problemă un deputat USR vrea introducerea „Semaforului alimentelor”. Este vorba despre un proiect de lege prin care românii vor putea alege mai uşor produsele alimentare mai bune pentru sănătatea lor.

Adrian Wiener spune că etichetarea Nutri-Score este folosită cu succes în mai multe ţări europene, iar rezultatele pozitive se văd deja.

ADVERTISEMENT

„Hrana poate fi aliat sau inamic în faţa bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezităţii. Iar eticherea Nutri-Score, gratuită şi voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calităţii nutriţionale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franţa în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene.

În Franţa, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că şi-au schimbat în bine cel puţin un obicei alimentar”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

ADVERTISEMENT