Turcia traversează o perioadă extrem de dificilă din cauza secetei care afectează regiunea. Cel mai mare oraș al țării, Istanbul, mai dispune de apă doar pentru 45 de zile, iar alte mari localități sunt în pericol.
Căderile extrem de reduse de precipitații au condus la cea mai gravă secetă din ultimul deceniu, iar Istanbul, un oraș cu 17 milioane de locuitori, este la un pas să rămână fără apă, conform Camerei Inginerilor Chimici din Turcia.
În acest moment, nivelul foarte scăzut de ploi din a doua jumătate a anului 2020, la 50% în noiembrie față de aceeași lună din anul precedent, i-a făcut pe liderii religioși să le ceară lună trecută imamilor și congregațiilor lor să se roage pentru ploaie.
Cele mai importante orașe din Turcia, în frunte cu Istanbul și Ankara, ar putea rămâne fără apă în următoarele luni, scrie The Guardian.
Cauza acestei situații este reprezentată de ploile slabe căzute în ultimele luni. Turcia se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimii 10 ani, iar Istanbul, o metropolă cu 17 milioane de locuitori, este la un pas să rămână fără apă.
În același timp, primarul din Ankara, Mansur Yavaş, a anunțat luna aceasta că orașul său mai are apă pentru încă 110 zile în baraje și rezervoare.
Alte două mari orașe, Izmir și Bursa, următoarele ca mărime din Turcia, se confruntă și ele cu probleme, barajele care le alimentează fiind pline până la 36%, respectiv 24%, în timp ce fermierii din câmpia Konya și provincia Edirne avertizează că recoltele ar putea fi compromise.
Turcia este cunoscută ca o țară care are deseori probleme cu seceta. Cu o medie de 1.346 de metri cubi de apă pe cap de locuitor în fiecare an, statul confruntat cu multiple secete grave în ultimii 40 de ani din cauza unui cumul de factori: creșterea populației, industrializarea, extinderea orașelor și schimbările climatice.
”În loc să se concentreze pe măsuri care să mențină cererea de apă sub control, Turcia insistă să-și extindă rezerva de apă construind baraje. Turcia a construit sute de baraje în ultimii 20 de ani”, a declarat Dr. Akgün İlhan, expert în administrarea apelor la Centrul pentru politici din Istanbul, potrivit sursei citate.
Acesta mai amintește că semnele de avertizare există de zeci de ani, însă ”nu s-a făcut mare lucru”.
“Toată lumea știe că bazinele de apă trebuie menținute, în special pentru aceste episoade de secetă care devin tot mai grave și de lungă durată”, a declarat și Dr. Umit Şahin, care predă politici de mediu și schimbări climatice la nivel global la Universitatea Sabancı din Istanbul.
Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoglu a declarat pentru The Guardian că orașul a primit asigurări că uriașul sistem de baraje Melen va acoperi nevoile de apă ale orașului până în 2070. Cu toate acestea, după câștigarea alegerilor, administrația sa a realizat că problemele apărute în timpul construcțiilor vor întârzia proiectul mai mulți ani.
Oficialii turci au cerut acum locuitorilor să încerce să reducă pe cât posibil consumul de apă, inclusiv să închidă robinetul când se spală pe dinți sau să își instaleze robinete cu debit redus.