News

Alertă în Ucraina! Soția președintelui este infectată cu coronavirus

12.06.2020 | 23:53
Alerta in Ucraina Sotia presedintelui este infectata cu coronavirus
ADVERTISEMENT

Ucraina se află pe o pantă ascendentă în ceea ce privește numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus, doar în ultimele 24 de ore fiind confirmate 689, cifră considerată „extrem de alarmantă” de ministrul Sănătății, care a anunțat că pregătește noi măsuri, deși statul abia ieșise din izolare. Printre persoanele infectate se numără și Olena Zelenska, nimeni alta decât soția președintelui Volodimir Zelenski, testată pozitiv la doar o zi după recordul negativ raportat de autorități.

Soția președintelui Ucrainei are coronavirus. În ce stare se află

Astăzi am primit un test de depistare pozitiv”, a scris aceasta într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, precizând că atât testul soțului, cât și cele ale copiilor au fost negative. Totodată, prima doamnă a Ucrainei și-a asigurat prietenii din mediul virtual că se simte bine și este tratată la domiciliu, în izolare față de restul familiei.

ADVERTISEMENT

Totodată, a îndemnat la respectarea tuturor regulilor de prevenție impuse de autorități, stârnind astfel un val de reacții negative, în condițiile în care președintele Zelenski este criticat pentru faptul că „uită” să poarte mască în multe dintre apariţiile sale publice.

De altfel, la începutul lunii iunie, șeful statului şi mai mulţi membri ai echipei sale au fost surprinşi şi fotografiaţi la o cafea în interiorul unui restaurant din vestul ţării, deşi Guvernul nu autorizase decât deschiderea teraselor. Scandalul declanşat pe reţelele sociale i-a determinat pe polițiști să-l amendeze atât pe Zelenski, cât și pe însoţitorii săi. Este nevoie, însă, de confirmarea unui tribunal pentru ca sancțiunile să poată fi aplicate.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății din Italia, îngrijorat de numărul mare al cazurilor de îmbolnăvire

Ucraina a raportat până acum 29.753 de cazuri de COVID-19, dintre care 870 de decese, la o populaţie de 40 milioane de locuitori. În ultimele două zile au fost confirmate nu mai puțin de 689 de infectări, un adevărat record negativ, potrivit ministrului Sănătății, care anunță noi măsuri de prevenire a răspândirii agentului patogen.

Avem cifre extrem de alarmante. Ameninţarea nu a dispărut, dar uitaţi-vă pe străzi, priviţi ce se întâmplă în jurul nostru. Am renunţat la orice izolare, am decis că aceasta nu mai există. Suntem pe cale să anunțăm măsuri urgente în numele vieţii şi al sănătăţii fiecăruia dintre noi”, a  declarat Maksim Stepanov.

ADVERTISEMENT

Ţară cu circa 40 de milioane de locuitori, Ucraina a înregistrat de vinerea trecută 3.659 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19. Practim, vorbim despre o creştere de aproape 21% comparativ cu precedentele şapte zile, conform calculelor AFP bazate pe statisticile oficiale.

Autorităţile au impus încă din luna martie o serie de măsuri de izolare severe, printre care chiar și oprirea transportului în comun, după detectarea primelor cazuri în această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, în care sistemul public de sănătate riscă să ajungă „în ruine”, după cum afirmă cetățenii pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Începută la mijlocul lunii mai, ieşirea treptată din izolare este pusă în aplicare de regiuni în funcţie de noile cazuri, numărul testelor realizate, precum și numărul de paturi de spital disponibile. În total, au fost înregistrate până acum 29.070 de noi cazuri COVID-19, dintre care 854 soldate cu decese.

ADVERTISEMENT