Autoritățile au fost alertate la nivel mondial, miercuri, 21 august, după ce o fetiță de 12 ani din Buzău, victima cyber-bulling-ului, a amenințat că se sinucide. Fata a transmis un mesaj pe o platformă de socializare.
Minora a fost hărțuită online în timpul șederii sale în Anglia, acolo unde a fost plecată alături de părinți. Familia s-a întors recent în România, în Buzău, dar copila nu reușea să facă față situației în care se afla.
Fetița se temea că va avea parte de același tratament atunci când va începe noul an școlar. Fiind afectată de cele petrecute, a postat un mesaj pe o rețea de socializare, spunând că vrea să-și pună capăt zilelor.
Biroul Național Interpol s-a autosesizat, fiind contactați polițiștii din Buzău. În cele din urmă, fetița de 12 ani a fost identificată de reprezentanții IPJ Buzău, alături de autorităţile din Statele Unite ale Americii, prin intermediul Interpol.
„La data de 21 august a.c., în jurul orei 18,00, dispeceratul IPJ Buzău a fost sesizat de către Biroul Naţional Interpol. Cu privire la un caz de ameninţare cu sinuciderea utilizatorului unei platforme de mesaje multimedia instant.
În temeiul sesizării, poliţiştii din dispozitivul curent au fost mobilizaţi în vederea identificării cu operativitate a utilizatorului contului. Depistării acestuia şi înlăturării stării de pericol.
În urma cooperării rapide între autorităţile din România şi Statele Unite ale Americii, în pofida faptului că informaţiile erau minime şi vagi, poliţiştii din dispecerat au stabilit în scurt timp că utilizatorul contului şi transmiţătorul mesajului este o minoră de 12 ani din Buzău”, a transmis IPJ Buzău.
Polițiștii au început căutările în mai multe locații unde bănuiau că s-ar afla copila. În cele din urmă, aceasta a fost găsită de poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Mărăcineni. Oamenii legii au luat legătura cu familia fetiței.
Ea a fost consiliată în prezența părinților. Fata a mărturisit că a fost hărțuită online în perioada în care s-a aflat în Anglia. Nu le-a spus părinților prin ce trecea, de teamă că nu ar fi înțeles-o.
Familia a asigurat autoritățile că va lua măsuri și va petrece mai mult timp cu fetița. De asemenea, părinții vor lua legătura cu un specialist pentru a o ajuta să treacă peste problemele cu care se confruntă.
Oamenii legii amintesc că este important ca minorii să fie supravegheați, chiar și în mediul cibernetic. Totodată, copiii trebuie să cunoască riscurile la care se supun atunci când accesează platformele online.
„Dacă sunteţi victime ale cyber-bullying-ului, gândiţi-vă să apelaţi la mijloacele legale, pentru ca autorii să fie sancţionaţi. Trebuie ştiut că, indiferent de cât de gravă poate fi situaţia, apelaţi la poliţie ori depuneţi o plângere prealabilă, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale. Important! Atunci când victima hărţuirii în mediul virtual este o persoană minoră, aceasta trebuie însoţită la poliţie pentru plângerea prealabilă de către părinţii săi sau tutorele desemnat legal”, au adăugat polițiștii.