Aplicația de divertisment TikTok, aflată sub supravegherea departamentului tehnic al Comisiei Europene, este obligată, printr-un ordin primit de la Bruxelles, să păstreze toate documentele și informațiile referitoare la alegerile din România.
Potrivit publicației Politico, autoritățile de la Bruxelles au ordonat platformei TikTok să păstreze tot ce există despre funcționarea sistemului de recomandare folosit și despre modul activ în care gestionează tentativele de manipulare ale utilizatorilor. În plus, platforma trebuie să stocheze și toate datele ce vorbesc despre politicile referitoare la publicitatea electorală.
De menționat este că această obligație nu se referă doar la alegerile din România, ci la toate alegerile din țările membre ale Uniunii Europene. Regula se va menține până în martie, iar în acest termen intră și alegerile ce urmează să se desfășoare în Germania.
„Comisia a emis un „ordin de reţinere” pentru TikTok în temeiul DSA, ordonând platformei să îngheţe şi să păstreze datele referitoare la riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta pentru procesele electorale şi discursul civic din UE. Acest lucru se face pentru a păstra informaţiile şi dovezile disponibile, în cazul unei investigaţii ulterioare a Comisiei privind respectarea de către TikTok a obligaţiilor care îi revin în temeiul DSA.
TikTok trebuie să păstreze documentele şi informaţiile interne privind proiectarea şi funcţionarea sistemelor sale de recomandare, precum şi modul în care abordează riscul manipulării intenţionate prin utilizarea coordonată neautentică a serviciului. Comisia dispune păstrarea documentelor şi a informaţiilor privind orice încălcare sistematică a condiţiilor de utilizare ale TikTok, care interzic utilizarea caracteristicilor de monetizare pentru promovarea conţinutului politic pe platfomă. Ordinul de păstrare se referă la alegerile naţionale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025”, se arată în raportul CE.
Această decizie vine ca urmare a desecretizării unor documente ale serviciilor române de informații. Potrivit datelor lor, prin intermediul TikTok, mai multe persoane cu influență, denumiți influenceri, au fost plătiți pentru a stimula contul candidatului Călin Georgescu în perioada de dinaintea organizării primului tur al alegerilor prezidențiale din România.
Hotărârea Comisiei Europene ar veni în ajutorul autorităților în vederea stabilirii faptelor ce au avut loc, de fapt, premergător alegerilor. Comisarul pentru tehnologie, Henna Virkkunen, a afirmat că această decizie se alătură întrebărilor pe care Comisia le-a adresat reprezentanților companiei ByteDance, cea care deține aplicația.
„Am ordonat astăzi TikTok să îngheţe şi să păstreze toate datele şi dovezile legate de alegerile din România, dar şi de viitoarele alegeri din UE. Acest ordin de păstrare este un pas esenţial pentru a-i ajuta pe anchetatori să stabilească faptele şi se adaugă cererilor noastre oficiale de informaţii care caută informaţii în urma declasificării documentelor secrete de ieri. De asemenea, intensificăm contactele cu autorităţile de reglementare în domeniul digital şi cibernetic din întreaga Europă, având în vedere dovezile emergente ale unei activităţi neautentice sistematice. Mă angajez să aplic cu diligenţă şi fermitate Legea privind serviciile digitale”, susține Henna Virkkunen.
Și deși Comisia Europeană a analizat conținutul platformei în ultima perioadă, reprezentanții de la Bruxelles au ținut să menționeze în mod repetat în comunicatul transmis joi, 5 decembrie, că nu dorește să se implice în procesul electoral, menționând chiar că această regulă impusă TikTok „nu se adresează procesului electoral românesc”.
„În contextul alegerilor actuale din România, Comisia şi-a intensificat monitorizarea asupra TikTok în temeiul Digital Services Act (DSA). Aceasta se referă la exercitarea competenţelor Comisiei în temeiul DSA şi nu vizează procesul electoral din România, care este de competenţa autorităţilor române şi, în ultimă instanţă, a poporului român”, se mai arată în comunicatul de la Bruxelles.
Ca răspuns pentru Politico, TikTok a transmis că a început colaborarea cu autoritățile de la Bruxelles și că se așteaptă stabilirea exactă a faptelor, mai ales în contextul apariției unor rapoarte false și acuzații recente.
Potrivit raportului, hub-ul româno-bulgar al Observatorului European al Mediilor Digitale a identificat, în urma unei perioade de monitorizare, mai multe tactici de dezinformare puse în scenă prin încălcări ale legii electorale, conținut politic nemarcat și transmis inclusiv prin intermediul influencerilor, și suspiciuni privind comportamentul neautentic coordonat.