News

Alertă la Cluj. Zeci de saci cu medicamente expirate, aruncați în sursa de apă potabilă a județului

25.02.2021 | 09:07
Alerta la Cluj Zeci de saci cu medicamente expirate aruncati in sursa de apa potabila a judetului
Lacul Tarnița, poluat cu medicamente expirate
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Cluj au fost în alertă după ce zeci de cutii de medicamente expirate au fost găsite pe malul lacului Tarnița, principala sursă de apă potabilă a județului.

Polițiștii vor încerca să afle ce s-a întâmplat și au deschis dosar penal in rem pentru infectarea apei, alimentarea orașului Cluj-Napoca fiind imediat oprită.

ADVERTISEMENT

Responsabilii de calitatea apei din județ au decis să oprească alimentarea cu apă din Tarnița, preventiv, până la finalul anchetei.

Lacul Tarnița, poluat cu medicamente expirate

Specialiștii de la Apele Române au strâns nouă saci de anticoncepționale, antibiotice și vitamine, medicamente care au fost aruncate pe marginea drumului. Cel mai probabil, susțin anchetatorii, medicamentele au ajuns în apă aduse de vânt.

ADVERTISEMENT

Gunoaiele au fost descoperite de pescari, care au alertat autoritățile. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de infectare a apei și continuă cercetările pentru a afla cine este răspunzător de această poluare.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a anunțat că furnizarea apei a fost redirecționată dinspre Lacul Someșu-Cald, astfel că nu există în acest moment niciun risc de sănătate pentru populație.

ADVERTISEMENT

Trebuie verificate cutiile unde sunt ambalaje întregi. Posibil se va putea identifica cine le-a aruncat. Se pare că de sus din DJ107P au fost aruncate. Tot versantul e plin”, a explicat Rocsana Contraș, șef Serviciu Salvamont Cluj departament Arii Protejate.

Lacul Tarnița, principala sursă de apă potabilă din județul Cluj și din orașul Cluj-Napoca, a fost motiv de dispută în ultimul an între ecologiști și cei care practică ski nautic. Ecologiștii au cerut cu vehemență interzicerea ambarcațiunilor motorizate pe Tarnița, pentru a opri poluarea din zonă, însă amatorii de senzații tari nu vor să audă de acest lucru, fiind de părere că turismul din zonă ar avea foarte mult de suferit dacă s-ar ajunge la astfel de restricții.

ADVERTISEMENT
Tags: