Sport

Alertă la naţionala României! Scenariul horror prin care tricolorii pot ajunge în urna a 4-a pentru preliminariile EURO 2024

România a pornit cu speranţe campania din Liga Naţiunilor, însă totul s-a transformat în coşmar după două meciuri. Cum ar putea ajunge naţionala în urna a 4-a pentru preliminariile EURO 2024.
11.06.2022 | 15:34
Alerta la nationala Romaniei Scenariul horror prin care tricolorii pot ajunge in urna a 4a pentru preliminariile EURO 2024
Scenariul de coşmar prin care România ajunge în urna a 4-a pentru preliminariile EURO 2024 (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Înainte de startul Ligii Naţiunilor, România ţintea locul 1 în Grupa B3, ceea ce i-ar asigura prezenţa în barajul pentru calificarea la EURO 2024. După cele două înfrângeri, 0-2 cu Muntenegru şi 0-1 cu Bosnia, tricolorii sunt ultimii în grupă şi pot ajunge în urna a 4-a pentru tragerea la sorţi a preliminariilor turneului final din Germania.

Cum ajunge naţionala României în urna a 4-a pentru preliminariile EURO 2024

În clasamentul provizoriu al Ligii Naţiunilor, România ocupă locul 30, poziţie care ar fi echivalentă cu prezenţa în urna a 3-a pentru tragerea la sorţi a preliminariilor EURO 2024. Pe locul 31 se află Slovenia, care ar urma să ajungă în urna a 4-a. La fel ca pentru EURO 2020, urnele valorice pentru tragerea la sorţi a preliminariilor EURO 2024 vor fi stabilite în funcţie de clasamentul final din Liga Naţiunilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă România va termina pe ultimul loc în Grupa B3 şi va avea o linie de clasament mai slabă decât ultimele poziţii din Grupele B1 şi B4, tricolorii vor ajunge în urna a 4-a. Grupa B2 are doar trei echipe, după ce Rusia a fost exclusă, în urma războiului cu Ucraina şi sunt şanse extrem de mici să fie primită în preliminariile EURO 2024.

Pentru a evita urna a 4-a din preliminariile EURO 2024, România trebuie să se asigure că nu va fi cea mai slabă echipă din Divizia B a Ligii Naţiunilor. Având patru meciuri la dispoziţie, tricolorii pot evita lejer această situaţie.

ADVERTISEMENT

România mai trage speranţe la urna a 2-a, dar îi trebuie un parcurs perfect

Prima clasată din fiecare grupă a Diviziei B din Liga Naţiunilor va intra în urna a 2-a, iar România are nevoie de un parcurs perfect ca să atingă acest obiectiv. În prezent, tricolorii sunt la 4 puncte în spatele Finlandei, locul 1 în Grupa B3 şi următoarea adversară.

Pentru a se apropia de primul loc, România trebuie să-şi câştige următoarele două meciuri, cu Finlanda şi Muntenegru, ambele pe teren propriu. În plus, selecţionata lui Edi Iordănescu are nevoie şi de rezultate favorabile în celelalte meciuri din luna iunie.

ADVERTISEMENT

În cel mai fericit scenariu, în care România câştigă ambele meciuri din iunie, iar contracandidatele obţin doar remize, tricolorii ar fi la egalitate de puncte cu Bosnia, pe primele două poziţii. Pe 3, cu 5 puncte, s-ar clasa Finlanda, în timp ce Muntenegru ar fi ultima, cu 4 puncte.

Am fost în urna a 4-a în preliminariile EURO 2020

Clasată pe locul 32 în ierarhia sezonului 2018-2019 din Liga Naţiunilor, România a fost în urna a 4-a la tragerea la sorţi pentru preliminariile EURO 2020. Astfel, tricolorii au picat într-o grupă cu Spania, Suedia, Norvegia, venite din primele trei urne, Insulele Feroe şi Malta.

ADVERTISEMENT

La finalul preliminariilor, România s-a clasat pe locul 4 şi a reuşit să obţină doar 2 puncte din meciurile cu Spania, Suedia şi Norvegia. Cu toate acestea, tricolorii au prins un loc în baraj, unde au fost eliminaţi de Islanda.

România a început în Divizia C din Liga Naţiunilor

Sezonul 2018-2019 a fost primul din istoria Ligii Naţiunilor, iar România a intrat în competiţie în Divizia C. Într-o grupă cu Serbia, Muntenegru şi Lituania, tricolorii s-au clasat pe locul 2, la 2 puncte în spatele sârbilor.

La următoarea ediţie, cea pentru sezonul 2020-2021, România a fost promovată automat în Divizia B, după ce UEFA a schimat formatul primelor două divizii. De această dată, tricolorii au terminat pe locul 3 în Grupa B1, în spatele Austriei şi Norvegiei, dar peste Irlanda de Nord.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,37 este cota pentru „peste 1,5 goluri marcate în a doua repriză” la meciul România – Finlanda. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT