News

Alertă lângă București! Au fost găsite tone de substanțe chimice folosite în războiul din Vietnam

Alertă lângă București acolo unde au fost găsite tone de substanțe chimice folosite în războiul din Vietnam
04.07.2021 | 16:11
Alerta langa Bucuresti Au fost gasite tone de substante chimice folosite in razboiul din Vietnam
ADVERTISEMENT

Este pericol în localitatea Bragadiru. Aici sunt depozitate nu mai puțin de 150 de tone de “Agent Orange”.

Vorbim despre o substanță toxică extrem de nocivă, substanță pe care a folosit-o chiar armata americană în războiul din Vietnam.

ADVERTISEMENT

Alertă aproape de București!

Interesant este că deșeurile se află în localitate încă din 2003. Mai mult decât atât, hala în care sunt acestea depozitate este semiabandonată.

Erbicidul, calificat de chimiști drept unul dintre cei mai nocivi compuși din familia dioxinelor, a fost adus în România la începutul anului 2003 tocmai din Germania.

ADVERTISEMENT

Abia după 13 ani, adică în 2016 a fost deschis un dosar penal. De altfel, comisarul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a ținut să precizeze câteva detalii inedite.

Conform acestuia, substanța novică a ajuns în România după ce a fost ocolită legea. La verificarea de anul trecut „nu prezenta la momentul respectiv vreun pericol, locaţia respectivă fiind închisă, acoperită şi sigilată”, a zis Berceanu

ADVERTISEMENT

Poliţia Ilfov şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov fac acum verificări ample pentru infracţiunile de contrabandă calificată şi trafic de substanţe toxice.

Vă readucem aminte că în războiul din Vietnam, armata Statelor Unite a pulverizat milioane de litri de Agent Orange.

ADVERTISEMENT

A făcut-o deasupra junglei din Vietnam, cu scopul de a o defrișa.

Din nefericire, efectele au fost unele devastatoare pentru populaţia vietnameză. Astfel, potrivit statisticilor oficiale, milioane de persoane au dezvoltat malformaţii, boli mintale, cancer şi diformităţi.

Războiul a fost purtat între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China și Uniunea Sovietică, și Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de Statele Unite.

Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud și unificarea țării sub conducere comunistă. Trupele americane s-au retras din Vietnam, războiul fiind considerat unul dintre marile eșecuri ale politicii externe americane.

ADVERTISEMENT